ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemse "Jättejobbigt att alltid spela 13"

Åsa Mattsson · 1 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Rebecka Hemse

Rebecka Hemse Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Läs mer på salongk.se
Läs mer på salongk.se

SKÅDESPEL. Hon är Agnes, guden Indras dotter, i Strindbergs ”Ett drömspel”, på Dramaten. Och hon är Inger, Martin Becks dotter, i Beck-filmerna. – Jag kan ju fortfarande spela de unga kvinnorna, men man behöver ju inte finna sig i att de ska vara 13, vare sig kroppsligt eller mentalt, säger skådespelerskan Rebecka Hemse.

När manliga filmskapare, regissörer och författare ska närma sig kvinnors problematik i manssamhället är ett sätt att gå via dotterroller. Och en av Sveriges mesta dotteruttolkare är skådespelerskan Rebecka Hemse, som just nu är aktuell i Mats Eks uppsättning av Strindbergs ”Ett drömspel” på Dramaten och ”Beck – den svaga länken”.

Flera recensenter har påpekat att ”Ett drömspel” är den pjäs där Strindberg verkligen lämnade sitt kvinnohat, att vi får se feministen Strindberg. Är det så? – Ja, det tycker jag att man kan säga, men det finns förstås de som hittar ett slags Strindbergskritik i att han har förpassat kvinnan till ett väsen, i stället för att göra henne till en människa. Det förenklar ju mycket. – Men jag och Mats Ek har arbetat mycket för att jorda Agnes. För att hon också ska få ha en sexualitet.

Du blir ofta erbjuden att spela just dotter. Du är dotter inte bara i Drömspelet utan också i Beckfilmerna. Hur ser du på dotterrollerna för egen del? – Jag tycker ibland att det är jättejobbigt. Jag slåss ju med min litenhet. Jag kommer väl att gå från att spela 13 till att plötsligt spela 60, och se ut som 60. Jag är jättesugen på att vara … autonom. – Jag tycker att min generation kvinnliga skådepelare visar att vi vill mycket mer än att vara funktion till män, vilket fortfarande är det vanliga för kvinnoroller. Samtidigt kan jag ju hålla med om att de flesta av oss är små. Jag är jävligt liten! (skratt), men det är praktiskt också. Då kan de lyfta mig och hålla på och kasta runt med mig på scenen. Så när får vi se dig som jordemor? – Vänta bara! Jag låter mustaschen växa och går upp 25 kilo …   

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro