ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemservicebransch i startgroparna

Stockholm TT · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Att konkurrera med den svarta marknaden om dessa tjänster till ett jämförbart pris kommer att innebära att vi måste rekrytera personal. För mitt företag handlar det om cirka 100 personer från halvårsskiftet 2007, säger Åsa Keller, vd för Halmstadsföretaget Homemaid. Hon är också ordförande i Hemserviceföretagens branschorganisation (HFO) med 15 medlemmar och en sammanlagd omsättning på cirka 250 miljoner kronor om året. Tre miljarder svart Enligt en Sifoundersökning som arbetsgivarorganisationen Almega utförde 2004 vill varannan svensk anlita hemservicetjänster som städning och tvätt. Men få har råd då kostnaden är cirka 300 kronor i timmen när tjänsten köps vitt. På den svarta marknaden kostar tjänsten cirka 100 kronor i timmen och beräkningar gjorda 1999 talar om att den svarta hemtjänstmarknaden omsätter cirka tre miljarder kronor om året. -Det är säkert betydligt mer i dag, men visar ändå på potentialen om man på allvar kan konkurrera mot den svarta verksamheten, säger Åsa Keller. Enligt alliansens förslag ska den som köper tjänsterna få dra av 50 procent av arbetskostnaderna. -Vi har nästan bara lönekostnader och hoppas på allvar kunna erbjuda tjänster för olika typer av hem och deras speciella behov. Allt från tvätt och städning till privat äldreomsorg, säger Åsa Keller. Pigstämpel borttvättad HFO har i flera år bedrivit lobbyverksamhet för att få upp frågan på den politiska dagordningen. Med alliansens valseger står hon framme vid målet.

I slutet av 1990-talet kallades frågan för pigdebatten. Först 1997 tecknade Kommunalarbetareförbundet det första kollektivavtalet för anställda inom hemservicebranschen. Då kommenterade ombudsmännen avtalet med:

"Vi har ingen anledning att nedvärdera själva arbetet och se hemservice som sämre än annat arbete. Till stor del är det samma uppgifter som utförts av våra medlemmar i kommunerna". -Vi har drivit hemservicejobb som jämställdhetsfråga, vi har motiverat skatteavdraget som en moral- och etikfråga och uppvaktat partierna. Nu finns det som en huvudfråga och jag hoppas att det går fort att genomföra avdraget så att vi kan komma i gång, säger Åsa Keller.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro