ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemskt att några stycken kan förstöra för så många”

Clarence Frenker · 22 Maj 2012
Uppdaterad 22 Maj 2012
Ndey Haddy-Njie, här med sonen Modou-Bamba-Njie, är en av många boende i Rinkeby som tröttnat på stöket. – För egen del är jag inte bekymrad. Men jag  är orolig för barnen, säger hon.

Ndey Haddy-Njie, här med sonen Modou-Bamba-Njie, är en av många boende i Rinkeby som tröttnat på stöket. – För egen del är jag inte bekymrad. Men jag  är orolig för barnen, säger hon. Foto: Klara Leo


Skadegörelse, anlagda bränder och stenkastning mot polisen. Efter den senaste tidens upplopp i Tensta och Rinkeby utökar polisen sin närvaro i området. Polisen: Den fortsätter så länge det är befogat.”

klar

Artikellänk är kopierad

Fönster till biblioteket på Kvarnbyskolan i Rinkeby.
Fönster till biblioteket på Kvarnbyskolan i Rinkeby.Foto: Klara Leo
Västerortspolisen på plats vid Kvarnbyskolan i Rinkeby efter att den sent i  söndags kväll utsattes för vandalism.
Västerortspolisen på plats vid Kvarnbyskolan i Rinkeby efter att den sent i  söndags kväll utsattes för vandalism.Foto: Klara Leo

Ett flertal krossade fönsterrutor, ett brandskadat träförråd, en avspärrad fritidsgård och polisbilar på skolgården.

Det var vad eleverna i går morse möttes av efter söndagens våldsamma upplopp vid Kvarnbyskolan i Rinkeby.

– Det är hemskt att några stycken kan förstöra för så många. Vi skulle ha haft bibliotekstimme men nu har den ställts in för att byggnaden är förstörd, säger en av eleverna som tittar på när polisens tekniker undersökte de avspärrade byggnaderna.

I snart en veckas tid har Tensta och Rinkeby skakats hårt av kravaller, anlagda bränder och allmän skadegörelse. Det började i onsdags kväll förra veckan med att sju ungdomar greps efter att ha kastat sten mot polisen, vandaliserat och försökt sätta eld på Bussenhusskolan i Tensta. Vandaliseringarna fortsatte 

under dagarna som följde och för att stävja oroligheterna kommenderades extra polisförstärkning till området under den gångna helgen. Men sent i söndags kväll bröts lugnet när en träbyggnad sattes i brand på Kvarnbyskolan. På plats möttes polisen av ett hundratal ungdomar som började kasta sten mot polisen vilket resulterade i att två personer greps på plats.

– Många känner sig ändå otrygga och vill byta skola för att komma bort, säger en elev på Kvarnbyskolan.

Rektor Lennart Berglind fasar nu för det stundande sommarlovet. 

Han har den senaste veckan varit i kontakt med både närpolis, nattvandrare och fastighetsvärdar och även skrivit brev till elevernas föräldrar.

– De måsta vakna och ta sitt ansvar så de håller barnen hemma på kvällar och nätter, säger han.

Bland Rinkebyborna kommer oroligheterna inte som någon chock. I flera år har området regelbundet drabbats av upplopp och kravaller.

– Det har helt klart gått för långt. Jag har bott här sedan 1971 och det har blivit helt bedrövligt. Men jag tror att de här ungdomarna bara provoceras av fler poliser, säger Rinkebybon Siv.

Förstärkt närvaro

Ett tiotal personer i åldrarna 14–21 har gripits och delgetts misstanke för den senaste tidens oroligheter i Tensta och Rinkeby. Samtidigt kommer polisen den kommande tiden att fortsätta sin förstärkta närvaro i området.

– Vi kommer att ha kvar bemanningen så länge vi anser det befogat. Det här är inga okända ungdomar för oss, utan det handlar om ett fåtal kriminella individer som begår kriminella handlingar, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid västerortspolisen.

Ytterligare ett 30-tal personer kan komma att kopplas ihop med ärendena, bland annat med hjälp av övervakningsfilm. Enligt Mats Eriksson ökar oroligheterna i området i samband med lov och långa ledigheter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro