ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hemtjänst tappade sekretessbelagda dokument ute – Dennis hittade känsliga uppgifter om sina grannar

Linnea Bergman · 3 Aug 2017
Uppdaterad 4 Aug 2017
En rad uppgifter om de äldre och vilken hjälp de behöver stod i de papper som hittades utomhus. Kvinnan på bilden har inget med händelsen att göra.

En rad uppgifter om de äldre och vilken hjälp de behöver stod i de papper som hittades utomhus. Kvinnan på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Alamy.


Hemtjänsten i Kyrkbyn i Göteborg tappade fler gånger dokument med sekretessbelagda uppgifter utomhus. Slarvet gjorde att Dennis Andersson hittade känsliga dokument om sina grannar och deras krämpor och mediciner utomhus.

klar

Artikellänk är kopierad

För ungefär ett år sedan hittade Dennis Andersson, som bor i stadsdelen Kyrkbyn i stadsdelsnämndsområde Lundby i Göteborg, för första gången ett schema tillhörande hemtjänstpersonal. Det låg i ett skogsbryn där personalen brukade sitta och fika. Några månader senare hittade han ännu ett schema, på en plats där personalen brukar ta en rökpaus.

I dokumenten stod en rad sekretessbelagda uppgifter. Där fanns alla personer som personalen skulle besöka den dagen uppradade; komplett med fullständiga namn, adress, vilken tid besöket skulle ske och i detalj den äldre behövde hjälp med.

Trots att Dennis Andersson då larmade verksamhetsledningen för Hemtjänsten Lundby Väster hittade han nyligen ett tredje schema med sekretessbelagda uppgifter mitt ute i det fria, alldeles utanför sin port.

– Jag blev vansinnig. Det känns som att de inte tar det här på allvar. Jag har pratat med dem två gånger tidigare när jag hittat papper, men det händer ingenting, säger han.

På det senaste upphittade schemat, som Metro har tagit del av, finns bland annat uppgifter om vilka personer som har inkontinensskydd som ska bytas, vem som ska få en kompress satt under bröstet och vem som behöver hjälp på toaletten. Dessutom står uppgifterna om koden till en av de äldres medicinskåp.

– Det är skandal. Jag känner många av dem som bor där och ser hur hjälplösa de är, säger Dennis Andersson.

Han har nu själv satt i system att titta efter tappade scheman i omgivningen. Han är orolig för att ett schema med sekretessklassade uppgifter skulle kunna komma i orätta händer.

Informationen om vilka äldre i området som behöver mest hjälp, hur man kommer åt deras mediciner och vilka tider hemtjänstpersonalen brukar besöka dem tror han skulle kunna missbrukas.

– Jag är orolig för att någon ska säga att personen kommer från hemtjänsten och sedan råna dem på allt de har. Det är inte roligt. För det står ju vilken tid hemtjänsten ska vara där. Då är det lätt att komma lite tidigare och säga att de är tidiga i dag, säger han.

Enhetschefen Marie Skoglund uppger att verksamheten nu gjort en Lex Sarah-anmälan.

– Det är jätteallvarligt att ett sådant här papper kommer på vift. Det är personal som har tappat det när hon varit ute i tjänst, säger hon.

Men vilka rutiner har personalen för den här typen av information? 

– Det här pappret ska hamna i sekretesskärlet efter avslutat arbetspass.

Liknande papper har påträffats flera gånger ute i det fria. Hur kan det komma sig? 

– Det har jag jättesvårt att svara på. Det är ju många personer som går med scheman. Men det är klart att man aldrig ska slarva så att ett sådant här papper kommer ut, säger Marie Skoglund.

Hon håller med om att ett tappat schema med den här typen av information i värsta fall skulle kunna missbrukas.

– Det förekommer ju att personer uppger att de är hemtjänst även utan de här papperna, så självklart gör det att det blir ännu mer allvarligt. Men sedan har vi ju legitimationer, och de känner förhoppningsvis igen personalen, säger hon.

Marie Skoglund uppger att verksamheten i flera år väntat på att få gå över till en digital lösning för sina scheman, något som dragit ut på tiden på grund av en försenad upphandling och nu planeras till oktober.

Kommer ni att göra några förändringar innan dess? 

– Ja, vi måste ta bort en del av informationen som står i schemat för att underlätta för personalen, som fullständiga namn och fullständig adress. Det kan vi inte ha av sekretesskäl och måste ta bort omgående, säger Marie Skoglund.

Dennis Andersson hoppas nu för sina äldre grannars skull att han slipper hitta fler papper med känsliga uppgifter framöver.

– Det har varit en väldigt stor nonchalans. Det är inte meningen att de här uppgifterna ska komma i orätta händer.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro