ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemtjänstbiträde spelade bort äldre kvinnas pengar – även efter hennes död

Natalie Demirian · 4 Okt 2016
Uppdaterad 4 Okt 2016

Foto: TT


Ett hemtjänstbiträde har dömts för att ha stulit mer än en halv miljon kronor från en äldre kvinna för att finansiera sitt spelberoende, skriver SVT Södertälje.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i oktober 2012 som den äldre kvinnan i Södertälje skaffade hemtjänst. Vid tidpunkten hade hon 610 000 kronor på sitt bankkonto, skriver SVT.

Knappt ett år senare hade kvinnans pengar försvunnit och hon hade bara 9,50 kronor kvar på kontot. Flera kortköp och uttag hade gjorts på hennes kontokort. Även när den äldre kvinnan sa upp sin hemtjänst fortsatte biträdet att besöka henne och när pensionen kom in så tömdes kontot nästan direkt. 

Två år senare, i oktober 2014, hittades den äldre kvinnan död. Trots det fortsatte kontoutdragen.

SVT skriver att biträdet är en kvinna i 50-årsåldern som erkänt att hon finansierat sitt spelmissbruk med kvinnans pengar, men att det inte rör sig om 600 000 kronor som åklagaren yrkat på, utan i stället 200 000 kronor.

Det dömda biträdet har också sagt att den äldre kvinnan blev mer livsbejakande under tiden de lärde känna varandra och därför spenderat mer pengar än vanligt.

Kammaråklagaren menar i sin tur att bevisningen mot biträdet är stark.

– 200.000 kronor var ett antagande som kvinnan gjorde. Men hon sa ju själv att hon egentligen inte vet hur mycket hon har tagit och tingsrätten köpte inte hennes förklaring, säger han till SVT.

Biträdet döms för grovt bedrägeri och olovligt förfogande. Utöver skadestånd på drygt en halv miljon kronor till dödsboet döms hon att betala 50 kronor i 120 dagar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro