ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemtjänsten tvingas köpa ut sprit till missbrukare

Jenny Sköld · 3 Apr 2012
Uppdaterad 3 Apr 2012

Bör anställda vid hemtjänsten köpa större mängder alkohol till en klient som är missbrukare? Frågan togs nyligen upp vid ett möte på Socialstyrelsen. Svaret blev – ja. Nu har beslutet fått kritik och ska tas upp på nytt.

klar

Artikellänk är kopierad

”Nils” har missbrukat alkohol i 25 år. Han har eget boende och hemtjänst, som utöver mat, städning, cigaretter och sällskap, förser honom med alkohol två gånger i veckan. Han är själv nöjd med tillvaron, förutsatt att han får tillgång till alkohol.

”Nils” har problem med balansen och har svårt att själv ta sig till Systembolaget. Om abstinensen blir för stor tar han sig ändå dit, men ramlar ofta och skadar sig. 

Fallet är ett av flera som kommit in till Socialstyrelsen under våren, som rör frågan om hur hemtjänstens personal ska ställa sig till spritinköp. 

– Det är en rätt ny företeelse att man vill ha hjälp med sådant här. Åtminstone har det inte kommit fram tidigare, säger Mårten Wirén, handläggare på Socialstyrelsen, som var med och diskuterade frågan på Socialstyrelsens senaste möte.

Svaret, som även publicerats på myndighetens hemsida, är att personalen ”inte har rätt att reglera Nils alkoholkonsumtion”.

– Det är normaliseringsprincipen som styr. Brukarna ska kunna fortsätta leva det liv som de gjort tidigare, säger Mårten Wirén.

Men nu har en anonym alkoholhandläggare väckt frågan igen.

– Han tycker att vi gör fel bedömning och anser att hemtjänsten av princip inte bör stimulera någons alkoholmissbruk.

Frågan dras därför ett varv till inför Socialstyrelsens nästa möte den 12 juni.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro