ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hemvärnet trodde radioamatören Jan var spion – hölls under vapenhot

Tomas Lundin · 30 Jan 2015
Uppdaterad 30 Jan 2015
När Jan tog bilder av militärerna fick han veta att han inte fick fotografera.

När Jan tog bilder av militärerna fick han veta att han inte fick fotografera. Foto: Jan Johansson


Militärerna trodde först att radioamatören Jan spelade spion under övningen, sen att han var en riktig agent, och höll honom kvar med dragna automatkarbiner. Nu JO-anmäls försvaret. – Det var som att prata med en nordkorean, säger Jan Johansson till metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i oktober i år och Jan Johansson höll precis på att packa ihop sin utrustning i naturområdet Källedalsbäcken nära P4-regementet i Skövde, vilket bland andra GT då rapporterade.  

Plötsligt kommer en grupp grönklädda män körande på grusvägen, hoppar ur bilen med dragna vapen, beordrar honom att stanna och kräver att han ska visa legitimation.

– De påstod att de satt ut figuranter och trodde väl att jag var figurant, men de ska ha gula armbindlar. Jag försökte förklara vem jag var och vad jag gjorde där, men det var som att prata med en nordkorean, säger Jan till metro.se.  Militärer från P4 genomförde tillsammans med hemvärnet en övning, men platsen där Jan befann sig var inte inom övningsområdet. När radioamatören ställde nyfikna frågor  om vilken kommunikationsutrustning de använde började fänriken som ledde truppen i stället misstänka att var spion.

Jan var med i en tävling där det gäller att sända från så många Natura 2000-områden som möjligt och samla ihop poäng. Den ”avancerade radioutrustningen” han hade var en kortvågsradio med en antenn upphängd i ett träd.

– Det är förjävligt att de är så okunniga. De säger att jag hade en avancerad radioutrustning men den är tio år gammal och kostar 3 000 kronor.

När Jan fotograferade militärerna fick han en åthutning av fänriken, trots att han såg att en av dem fotograferade honom med sin Iphone. 

Till slut gick Jan med på att plocka ner sin antenn och avlägsna sig från platsen – trots att det var militärerna som var på fel plats. 

Radioamatören är upprörd efter händelsen och har polisanmält händelsen. 

– Tänk dig själv att en militär hoppar på dig med draget vapen och kräver att få se legitimation, säger han till metro.se.

En annan radioamatör har också skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) där soldaterna bland annat anklagas för olaga hot och för tjänstefel när de inte tillkallade civil polis. Jan Johansson hoppas att utredningen ska visa vad som gäller för militära ingripanden under övningar.

– Försvarsministern är radioamatör så de kan ju fråga honom om de vill veta hur det fungerar.Nedan: En filmsnutt som Jan Johansson själv tagit efter att militärerna stoppat honom

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro