ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Henkes guldräddning, och sju andra Tre Kronor-ögonblick vi aldrig glömmer

Emelie Nilsson · 22 Maj 2017
Uppdaterad 22 Maj 2017
Tre Kronor tog sitt tionde VM-guld efter att ha besegrat Kanada i straffläggningen.

Tre Kronor tog sitt tionde VM-guld efter att ha besegrat Kanada i straffläggningen. Foto: Janerik Henriksson/TT


Vi har både skrattat och gråtit med Tre Kronor genom åren. Här är åtta tillfällen när vårt mest folkkära landslag fått tiden att stå still.

klar

Artikellänk är kopierad

VM i Colorado Springs och Denver 1962 – Den gliiider in i mål

VM 1962 hamnade lite i skuggan av Kalla kriget som bland annat gjorde att Östtyskland nekades att vara med, vilket medförde att även andra länder från östblocket valde att avstå. Med bara 14 deltagande länder totalt dominerade Sverige turneringen och tog sig till final mot Kanada. Finalen mellan Sverige och Kanada innehåller ett av de främsta och bästa ögonblicken när det gäller sportrefererande i Sverige. Även de som inte var födda 1962 har med största säkerhet hört Lennart Hylands glädje över Nisse Nilssons 5–3-mål som betydde VM-guld för Sverige.

VM i Wien 1987 – Sandströms kvittering

Under VM 1987 spelades inget slutspel på det viset som görs i dag utan efter en inledande runda gick de fyra främsta lagen; Sverige, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Kanada, vidare till en mästerskapsomgång där alla mötte alla igen. I matchen mot Sovjet var Sverige illa ute och vid en förlust skulle Sovjet bli världsmästare. Då klev Tomas Sandström fram och petade in vad internationella ishockeyförbundet i efterhand har kallat för det bästa målet i historien, snyggt framspelad av Håkan Loob, Tommy Albelin och Bengt-Åke Gustafsson.Till slut vann Sverige turneringen, och guldet, på målskillnad.

OS i Lillehammer 1994

OS i Lillehammer kom att bli 21-årige Peter ”Foppa” Forsbergs stora genombrott i landslaget. För vem minns inte hans vid det här laget legendariska straffmål på Kanadas Corey Hirsch i OS-finalen. Många trodde först att han missat men snart gick det upp för alla att Sveriges blivande superstjärna satt en av de fräckaste straffarna i hockeyhistorien. Målet räckte dessutom till Sveriges första OS-guld efter att Tommy Salo räddat den efterföljande straffen.

OS i Salt Lake City 2002 – Salos nickmål

OS 2002 har blivit synonymt med ”fiaskot i salt Lake City”. Efter en bra start på mästerskapet där Tre Kronor gick obesegrat genom gruppspelet var det få som trodde att Sverige skulle få problem med kvartsfinalmotståndaren Vitryssland. Men vitryssarna spelade övertygande och svenskarna underpresenterade när det verkligen gällde. Och allt avslutades med att den svenske målvakten Tommy Salo fick se Vitrysslands avgörande 4–3-puck gå in i mål bakom honom – efter att han själv nickat in den. Och Sverige var utslaget.

VM i Ostrava och Prag 2004  – tacklingen på Foppa

Sverige och Kanada var i VM-final för andra året i rad och Sverige var ute efter revansch. Tre Kronor hade också börjat bäst och gått ifrån till en 2–0-ledning tidigt i matchen och hade guldvittring. Då delade Rob Niedermeyer ut en crosschecking till Peter Forsberg som skickade Foppa rätt ut i sargen – och som skakade Sverige så pass mycket att laget till slut föll med 5–3. ”Det är bland de fulaste smällarna jag åkt på någonsin”, sa Peter Forsberg senare i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

OS i Turin 2006 – 8 avgörande sekunder

I Turin hade Sverige visat upp ett knackigt spel, trots en stjärnspäckad trupp, men ändå tagit sig hela vägen fram till OS-finalen där Finland väntade i en nordisk drömfinal. Det blev en jämn tillställning där ställningen inför den tredje perioden var 2–2. Då kom de åtta sekunderna som förändrade allt, signerat supertrion Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström som såg till att Sveriges andra OS-guld i ishockey blev ett faktum.

VM i Stockholm 2013 – Petterssons straff

Hemma-VM slutade som bekant med ett svenskt guld men det var i kvartsfinalen mot Kanada som mästerskapets riktiga hockeygodis serverades. Eller vad sägs om Fredrik Petterssons stenhårda slagskott?

VM i Köln 2017 – ”Henkes” guldjubel

Det hann nästan gå två perioder innan nollan spräcktes i 2017 års VM-final. Det fortsatte sedan målfattigt och ställningen var 1–1 efter full tid och förlängning och det krävdes straffar för att skilja Sverige och Kanada åt. Då spikade Henrik Lundqvist igen fullständigt och såg till att Sverige nu är världsmästare i ishockey för tionde gången.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro