ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hennes jobb: Slåss mot ebolan med fara för sitt eget liv

Hanna Larsson · 17 Mar 2015
Uppdaterad 17 Mar 2015

I höstas åkte svenska sjuksköterskan Birte Abild till Sierra Leone för att bekämpa ebola. – Då hade världen inte riktigt hunnit reagera än, berättar hon.

klar

Artikellänk är kopierad

I höstas var sjuksköterskan Birte Abild i Sierra Leone för att bekämpa ebola. På bilden håller hon på att servera mat till patienterna.
I höstas var sjuksköterskan Birte Abild i Sierra Leone för att bekämpa ebola. På bilden håller hon på att servera mat till patienterna.Foto: Katherine Mueller/IFRC/Röda Korset

Sjuksköterskan Birte Abild har alltid velat åka ut i världen och hjälpa utsatta människor. För sju år sedan blev hon delegat för Röda korset, och har sedan dess arbetat i flera katastrof­områden. 

Ett av de tuffaste var Sierra Leone, under ebola­epidemin i höstas.

►LÄS MER: Ebola-vaccin testas i Afrika

−   Då hade världen inte riktigt hunnit reagera än, och landet är otroligt fattigt. De hade inte dräkter och desinfektionsmedel, ­eller möjlighet att isolera sjuka, och många hälso­arbetare var smittade, ­berättar Birte Abild.

Tillsammans med ett ­internationellt team från Röda korset åkte hon ner med material, utbildade den lokala personalen i skyddsrutiner, och hjälpte till att ta hand om sjuka.

►LÄS MER: FN: Vändpunkt i kampen mot ebola

−   Samarbetet, och att vi kunde hjälpa till, är det jag är mest stolt över, säger Birte Abild.

Men dödligheten var ­extremt hög. Ofta kunde hon bara försöka vara nära och göra slutet värdigt.

►LÄS MER: Världsbanken: Kan bli värre än ebola

– Det var det jobbigaste. Att så många dog. Men jag minns också glädjen, och människorna jag arbetade med. Jag är glad att jag åkte ner och har utvecklats otroligt mycket som person, ­säger Birte Abild.

I dag jobbar hon på ett sjukhus i Oslo, men är ­beredd att åka ut igen. 

−   Jag vill bidra och göra skillnad, det var därför jag blev sjuksköterska.

Birte Abild.
Birte Abild.Foto: Katherine Mueller/IFRC/Röda Korset
klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro