ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hennes son blev extremist – dödades i Syrien

Johan Wikén · 2 Mar 2016
Uppdaterad 3 Mar 2016
Janne Mortensen är nu engagerad i ett nätverk som ger stöd åt anhöriga.

Janne Mortensen är nu engagerad i ett nätverk som ger stöd åt anhöriga. Foto: Privat/TT


Janne Mortensens son Kenneth radikaliserades – och dödades i Syrien. Tre år senare jobbar mamman för att familjer i liknande situationer ska få stöd. Vi är inte ensamma”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

För tre år sedan fick danska Janne Mortensen det chockartade beskedet via en journalist: hennes son Kenneth hade blivit dödad i Syrien.

– Vi fick inte veta något från myndigheterna. Vi såg på Facebook att han blev utropad till martyr, säger mamman.

LÄS MER: Han köper loss sexslavar från IS

Kenneth konverterade till islam 2002. Med tiden radikaliserades han och drogs in i islamistiska kretsar, berättar mamman. När föräldrarna insåg vad som höll på att hända var det för sent. Försöken att nå fram till sonen var lönlösa.

– Vi visste ingenting. Plötsligt började han prata om World trade center, judar och jag vet inte vad. Det var förfärligt och kom som en stor chock.

Det var den 3 mars 2013 som Kenneth dödades i Syrien. Janne Mortensen säger att hon inte ens visste att sonen befann sig i landet när hon fick dödsbeskedet ett par dagar senare.

– Men jag kan gott se i efterhand på många av sakerna som han har sagt och skrivit till mig att det var något på gång. Han sa hela tiden saker som att ”jag tror att vår tid är bestämd” och att man ”bara ska leva från dag till dag”.

Hon är kritisk till danska myndigheter som hon menar kände till vilka kretsar sonen rörde sig i. Och efter Kenneths död fick hon ta reda på all information på egen hand, berättar hon.

Nu är Janne Mortensen engagerad i Sons and daughters of the world. Ett nätverk för familjer som drabbats av liknande öden.

– När det här hände med Kenneth hade jag inte hört talas om något sådant. Jag visste inte vem jag skulle prata med. Jag fick ingen hjälp från myndigheterna, ingen psykolog eller något.

►LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

Men för lite drygt ett år sedan såg hon ett tv-inslag om Sons and daughters of the world och bestämde sig för att söka kontakt.

– Vad skönt, tänkte jag, vi är inte ensamma. Sedan har vi blivit fler och fler, ett nätverk.

Metro har tidigare pratat med grundaren av organisationen, Karolina Dam, vars son dog som IS-krigare i Syrien.

– Vi måste öppna ögonen och sätta ord på det som pågår. IS ska stoppas, myndigheterna pressas, och föräldrarna ska stöttas. Det är inte humant att behöva vara ensam med allt det här, sa hon då.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro