ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hennes uppmaning: Prata värmländska med barnen

Åsa Larsson · 5 Mar 2015
Uppdaterad 5 Mar 2015

I förskolan bytte lärarna från dialekt till rikssvenska när de talade med barnen – det fick föräldern Monika Sandnes att reagera.  "Jag tycker att vi ska värna om den fina dialekten vi har", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Värmländska Monika Sandnes tycker att det är synd att förskolelärarna talar rikssvenska med barnen på hennes dotters skola.
Värmländska Monika Sandnes tycker att det är synd att förskolelärarna talar rikssvenska med barnen på hennes dotters skola.Foto: Linn Arvidsson/Monika Sandnes/Patric Söderström

​​​Värmländskan smusslas undan, det anser Monika Sandnes, 47, i Deje​.

När hon skulle skola in dottern Pixie, som är 2,5 år, på förskolan så märkte hon att fröknarna pratade värmländska med varandra, men när de tilltalade barnen så var det klockren rikssvenska.

– Jag kunde höra personalen på förskolan prata om att "barna skulle hämte böllera ". Men när de vände sig till barnen sa de ”kan du hämta bollen”, berättar Monika Sandnes till Nya Wermlands-Tidningen.

– Jag tycker att det är synd, säger hon till Metro.

Förskolelärarna hade hört samma invändning tidigare.

– "Vi har hört det förr", sa de, "att nu kommer barna hem å prater fint!"

Första gången Monika Sandnes uppmärksammade fenomenet var när hon lyssnade på en bekant som talade med sin lille son.

– Hon har en så fin Sunne-dialekt. Vi satt i samma rum och pôjken hennes lekte på golvet, han var väl 3-4 år. När hon pratade med mig så pratade hon sin Sunne-dialekt och när hon pratade med honom så pratade hon det vi kallar rikssvenska.

►LÄS MER: Göteborgarna snackar sexigast – men även värmländskan får hjärtan att banka

Vad är förklaringen till att man tilltalar barn så här då?

Monika Sandnes har hört argumentet att man försöker vara tydlig. En av de äldre fröknarna på förskolan hade fått det med sig från sin utbildning, att man skulle prata utan dialekt. Men det hade däremot inte de yngre lärarna fått lära sig.

Är värmländskan på utdöende?

– Desto mindre barnen hör av de vuxna, ju mindre kommer de ju att att prata det själva. Melodin kommer att finnas kvar, men jag tycker verkligen att det är på tiden att det händer nåt.

På förskolan blev lärarna engagerade och skulle ta frågan vidare.

Monika Sandnes berättar att hon när hon tidigare i livet var tillsammans med en stockholmare också försökte dölja värmländskan.

– Sen blev jag äldre och tryggare.

– Men det finns ju några procent i mig som också tycker att det låter rätt bonnigt, tillägger hon.

Monika Sandnes är nyfiken på hur det är på andra håll i landet – pratar andra förskolelärare dialekt eller rikssvenska med barnen?

Och hur kan dialekterna få högre status? En väg är att höra fler tala dialekt på riksteve.

– Jag menar, skånskan har ju blivit okej, och göteborgskan. Babben pratar gotländska i sitt program, säger Sandnes.

För Christina Ågren, programchef för SVT regionala nyheter och minoriteter, är frågan prioriterad.

– För mig är det otroligt viktigt att hela landet hörs. Vi har inga "rensningskrav" i hur man ska prata, utan tvärtom, så många röster som möjligt.

Hur ser ni på frågan om begriplighet?

– Det är klart att om du är programledare i teve så måste du tala så att folk begriper dig. Men det är inte så att vi taltränar så att du inte har kvar din dialekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro