ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Henrik Lundqvist: Hockeyn är inte för evigt

Martin Hansson · 24 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015

Foto: Alloverpress


Världens bästa hockeymålvakt, New York-bo och ett välkänt shampoo-ansikte. Vi har mött Kung Henke” i omklädningsrummet i hans hemmaarena Madison Square Garden i New York för att prata mode, grooming och förstås hockey.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Lundqvist är en av världens absolut bästa ishockeyspelare och New York Rangers stora affischnamn. Vid sidan av isen har den svenske stjärnan profilerat sig som Head & Shoulders ansikte utåt och en rad andra projekt – närmast frontar han underklädesmärket Bread & Boxers som han även är delägare i.

– Jag gillar att bli inspirerad av olika saker förutom hockey – även om den självklart är nummer ett. Jag har alltid gillat olika projekt oavsett om det är mode, restauranger eller musik. För att kunna leverera på isen känner jag att jag måste göra andra saker för att slappna av. Jag kan inte gå runt och tänka på hockey 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, säger Henrik Lundqvist

Hur ser en dag i New York egentligen ut?

– När jag är ledig försöker jag tillbringa så mycket tid jag bara kan med familjen, hämta och lämna på dagis, träffa vänner, ta det lugnt och samtidigt fokusera på mig själv, berättar Henke och tillägger:

– Tanken är att jag ska ligga på 60 matcher för att vara fräsch till slutspel så det blir en hel del träning och tid med New York Rangers däremellan.

NHL sägs vara världens tuffaste hockeyliga – hur psykiskt påfrestande är det att spela på så hög nivå?

– Den mentala biten är otroligt viktig för mig och en stor del som kan avgöra om det går bra eller inte i en match. Skallen styr otroligt mycket hur du fokuserar och hanterar press. Det gäller att försöka slappna av och hitta balans.

Så hur laddar du upp inför en match?

– Då äter jag pasta och köttfärssås, det har jag gjort i snart tio år så det är ingenting att ändra på. Det är enkelt att få i sig och det gäller att äta rejält med mat vid lunch när man ska spela match på kvällen.

Hur ser du på framtiden? 

– Hockeyn är inte för evigt, jag har fem år till på mitt kontrakt men jag hoppas att kunna spela sex eller sju år till. Det hänger mycket på kroppen och om jag kan leverera.

Henrik Lundqvist vaktar buren vid en av New York Rangers matcher.
Henrik Lundqvist vaktar buren vid en av New York Rangers matcher.Foto: Alloverpress

Varför gör du alla reklamprojekt vid sidan om?

– Dels för att få möjlighet att se andra världar och träffa folk som är roliga att jobba med. Men också för att jag tycker det är roligt. Jag får chans att jobba och vara involverad i välkända varumärken som Head & Shoulders och nu ICA-reklamen. 

Du syns ofta i modesammanhang – hur mycket gillar du kläder?

– Jag har inte varit trendig på flera år! Men jag kör mycket på kostym som jag trivs väldigt bra i. Sen kör jag jeans och mycket mockajackor. Jag gillar Ralph Laurens kostymer och även Tiger of Sweden. Men mitt stiltips är man hittar sig själv och kör på det man gillar. 

Groomingrutiner – hur mycket tar du hand om ditt utseende? 

– Jag kör mustasch nu, första dagarna blev jag lite rädd när jag kollade på mig själv, extremt obekvämt, men det växer på i dubbel bemärkelse, jag och brorsan stöttar movember challenge. När man har den rollen jag har så gör man vad man kan, så jag gör välgörenhetsgrejer för att påverka det jag kan. Känns som det blivit mer fokus på hälsa.

Hur ser din relation till Head & Shoulders ut?

– Det har varit otroligt roligt, vi har hållit på i fyra år nu och spelat in videos som jag verkligen varit med från början i och bestämt upplägget. Det är kul.

Vad är du mest stolt över i karriären?

– Ett par grejer när jag tänker tillbaka, självklart att vinna SM-gulden hemma, OS-guld men också att ta sig hit till New York och sedan etablera sig. Det har varit min dröm. Det är när man uppnår sina drömmar man känner tillfredsställelse och hela tiden letar efter nästa steg. Min stora dröm är att vinna Stanley cup i New York.

Hur lyckas du pusha dig själv vidare från säsong till säsong?

– Jag tycker det är lika kul fortfarande och ser hela tiden hur andra ishockeyspelare spelar. Det är klart att man mäter sig mot andra. NHL är bästa ligan i världen så det gäller att man hänger med i utvecklingen. Men allting handlar om att ha kul både på isen, vid sidan av isen och trivas med den här livsstilen.

Vad känner du att du har offrat för karriären? 

– När jag var yngre, mellan 15-19 då många yngre var ute och festade, så fokuserade jag på träning och att blir bättre. Det var många gånger jag valde bort roliga saker för att jag satte hockeyn i första hand. Jag är glad att jag var så målinriktad när jag var yngre. Mitt mål var att ta mig hit. 

Lever du din pojkdröm nu?

– Det tycker jag, jag trivs med hockeyn och livet vid sidan om. Jag har haft tur som hamnade här och att de valde mig. Jag är tacksam för att jag fick en chans.

Martin Hansson träffade Henrik Lundqvist i New York.
Martin Hansson träffade Henrik Lundqvist i New York.
klar

Artikellänk är kopierad

Martin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro