ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Henrik spränger berg med en handpump

Ola Jacobsen · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
”Jag är inte rädd för att bli blåst. Tills jag blir lurad är jag glatt naiv och litar på relationer som jag bygger upp. ” Henrik Bojö, grundare av Emstone

”Jag är inte rädd för att bli blåst. Tills jag blir lurad är jag glatt naiv och litar på relationer som jag bygger upp. ” Henrik Bojö, grundare av Emstone


klar

Artikellänk är kopierad

SPRÄNGTEKNIK. Kan man spränga berg med en handpump? Ja, i alla fall om du heter Henrik Bojö. Hans företag Emstone arbetar med en sprängteknik som till skillnad från dynamit inte ger några vibrationer. Istället för explosion fungerar den som så kallad snigeldynamit, att hälla betong i ett borrhål som sedan spräcker upp berget när den expanderar.– Problemet med snigeldynamit är att det tar uppemot ett dygn och att man inte vet exakt när trycket är tillräckligt stort för att spräcka stenen, säger Henrik Bojö.

Hans lösning bygger på en kevlarförstärkt tillplattad hydraulslang som förs ner i borrhålet. När slangen trycksätts överförs det inre trycket till borrväggen och vid omkring 800 bars tryck spricker berget.

Sedan i våras sitter Henrik Bojö med sitt företag på Ideon innovation.– Det är bra att sitta många företag tillsammans. Det finns tio företag här som ligger före mig, genom att prata med dem behöver jag inte göra om deras misstag.

Henrik Bojö har drivit flera företag i olika branscher tidigare och hittar snabbt ett bra sätt att göra saker på.– Jag är snabb och har lätta att bara köra på. Då är det extra viktigt att ha ett kunnigt bollplank så jag lär mig rätt.

Emstone har hittills sökt två separata patent för tekniken, men arbetar redan nära företag i branschen.– Jag är inte rädd för att bli blåst. Men jag har aldrig blivit det heller. Tills jag blir lurad är jag glatt naiv och litar på relationer som jag bygger upp, säger Henrik Bojö på Emstone.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro