ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Het arbetsmarknad – för svenska ingenjörer

Maria Carlqvist · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETSMARKNAD. Trots kristiderna skriker arbetsgivarna fortfarande efter ingenjörer. I alla fall efter de svenska.

– Ett okänt antal invandrare med samma utbild­ning går utan jobb, säger Sam Yildirim, utveck­lingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.Ingenjörerna fortsätter att vara heta på arbetsmarknaden. – Efterfrågan är lika hög nu som i april, trots varsel och tal om kristider. Trenden är densamma i alla län, säger utredaren Olle Dahlberg.

Men samtidigt som drygt var fjärde svensk arbetsgivare upplever sig ha brist på ingenjörer, har många invandrare svårt att hitta ett arbete.

– Mörkertalet är stort, eftersom en tredjedel eller mer inte finns registrerad på kommunerna. Här finns en dold resurs som Sverige måste ta vara på, säger Sam Yildirim, utvecklingsledare för integrationsfrågor på Länsstyrelsen i Stockholm.

I Sfinx, ett samarbetsprojekt mellan KTH, Länsstyrelsen i Stockholm, Stockholms Stad och Järfälla kommun, matchas kvalificerade ingenjörsutbildade från andra länder mot den svenska arbetsmarknaden. När rekryteringsbyrån Manpower ringde hit hittade de direkt kvalificerade kandidater till sina jobb.

– Det saknas en länk mellan den här gruppen och arbetsgivarna, säger Frida Norling.Vanliga fel är att de utländska ingenjörerna inte vet hur man ställer upp ett cv på ett ”svenskt” sätt och att de vänder sig enbart till Arbetsförmedlingen. – På Arbetsförmedlingen är man inte så duktig på att ställa frågor om rätt kompetens.

Bland deltagarna finns Aleksej Jarusjkin, 28, dataingenjör från Ryssland, som har arbetat fyra år som programmerare. Dessutom har han erfarenhet av det eftertraktade dotnet. – Jag trodde att det skulle vara svårt att få jobb i Sverige, och det var det.

Men även anställningsproceduren är annorlunda. – I Ryssland har du anställning inom en vecka om du är intressant. Här måste jag förstå om de ringer mig för att jag har en chans, eller om de bara kollar om de har fått rätt nummer. Sedan kan det gå veckor innan jag hör något igen.

Milan Orak, 32, är sjöfartsingenjör från Serbien och Slovenien. Han har en avancerad utbildning från universitetet i Belgrad och har sökt många jobb. Ofta har han inte ens fått ett svar.– Jag sökte ett 10-tal jobb i somras. Jag vet att det var en dålig tid när många var på semester. Men jag skulle i alla fall hellre få ett nej än inget svar alls.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Carlqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro