ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Het bomarknad efter ny räntesänkning

TT · 11 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Riksbankens kraftiga räntesänkning väntas öka trycket på bostadsmarknaden.Bostadspriserna steg rejält i januari och nu räknar mäklarna med en het bostadsmarknad under våren.

Efter höstens prisras är nu bostadspriserna på väg upp igen, visar siffror från Mäklarstatistik, som är ett samarbetsprojekt mellan Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundet.

Förklaringen är Riksbankens stora räntesänkning i december som pressat ner boräntorna rejält.

Allt fler spekulanter kommer på visningarna och försäljningarna har tagit fart. Därför steg villapriserna med 4 procent i januari och bostadsrättspriserna med 5 procent, jämfört med december, som var en svag försäljningsmånad.Riksbankens nya jättesänkning av reporäntan med 1 procentenhet väntas pressa ner bolåneräntorna ytterligare.- Vi har sett ett väldigt stort intresse på våra visningar och efter den här nya räntesänkningen tror jag att vi får se en het bostadsmarknad under våren, även om man inte ska dra några stora växlar på prisutvecklingen under en enskild månad, säger Fastighetsbyråns vd Per Johnler.- Kostnaderna för att bo har sänkts rejält och vi har en bristsituation på bostadsmarknaden. Vi har helt enkelt en bostadsbrist.

Men han varnar samtidigt för att den snabbt stigande arbetslösheten kan kyla av bostadsmarknaden.I Stockholms innerstad steg bostadsrättspriserna med 2 procent och i Storstockholm med 7 procent.

I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med 8 procent och med 2 procent i Storgöteborg. I centrala Malmö steg priserna med 3 procent och i Stormalmö med 2 procent.När det gäller villapriserna stod Malmö för det största lyftet med en uppgång med hela 14 procent.Den stora prisuppgången i Malmö beror på att december var en riktigt usel försäljningsmånad för Malmövillorna.Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet, talar om en rejäl islossning på bostadsmarknaden och att optimismen återvänt.- Människor nu har vant sig vid att sälja till lägre priser, för de kan ju samtidigt köpa bostäder till lägre priser, säger Claudia Wörmann.- Men det finns en stor osäkerhet om vart priserna är på väg.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro