ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Heta bilar är hundens värsta sommarplåga

TT · 12 Jul 2013
Uppdaterad 12 Jul 2013
Heta bilar är hundens värsta sommarplåga

Heta bilar är hundens värsta sommarplåga Foto: Scanpix


Fästingplåga, algblomning, markbränder. . . Allt går igen. Så även värmepinade hundar, tyvärr. – Det är alltid aktuellt och lika sorgligt att folk, till och med bland organiserade hundägare, fortfarande har hundar kvar i varma bilar, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben (SKK), till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen förbjöd länsstyrelsen i Västmanland en man från att ha sina hundar i bilen, där de tillbringade varje dag när husse var på jobbet.

Vad SKK känner till avlider ett par hundar årligen av värmeslag. Hur många som lider kval är det ingen som vet, bara att det är för många.

Att öppna fönsterna får inte luften i kupén att cirkulera tillräckligt. Temperaturen stiger kvickt i bilen, också om den står i skugga.

Men om man bara ska uträtta ett ärende?

– Det är lätt att fastna i något annat och plötsligt har det gått 20 minuter, säger Hans Rosenberg.

– Hunden vet ju inte att den bara ska vänta en liten stund, utan den stressar upp sig.

I hettan börjar hunden hässja (flämta), som är djurets sätt att göra sig av med kroppens överskottsvärme; hundar kan inte svettas som människor. Men metoden fungerar bara om luften mot hundens tunga är svalare än kroppstemperaturens cirka 38 grader. Hetare än så blir det snabbt i en sommarbil och för varje minut ökar risken för hunden. Detta på grund av tanklöshet eller ren idioti.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro