ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Heta Helsinki

Anders Falkirk · 10 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Unga hipsterstället We got Beef ligger på Stora Robertsgatan som är Helsingfors stora partygata.

Unga hipsterstället We got Beef ligger på Stora Robertsgatan som är Helsingfors stora partygata.


Kreativ energi, skärgårdsöar, opolerade Kaurismäkimiljöer och en smittsam humor. Helsingfors har det mesta.

klar

Artikellänk är kopierad

RESORNi kommer inte att ångra om ni åker till Helsingfors i sommar. Helsingfors är jämte Stockholm Nordens mest trivsamma och spännande sommarstad. Göteborg, Köpenhamn, Oslo och alla andra får ursäkta. Det finns två skäl till detta: Ett är att Helsingfors, likt Stockholm, är en skärgårdsstad. Den har vräkt ut sig på öar och halvöar, och erbjuder en ständig närhet till hav och vatten. Det tar till exempel tio minuters promenad från centrum till Brunnsparken som sluttar ned mot strandserveringar och öppet, glittrande hav. Skäl två är att hela stan bubblar över av kreativ energi. En härlig finsk, humoristisk, lite självironisk kreativitet.Det här syns mest i den omtalade stadsdelen Rödbergen som förvandlats från sjavigt red light district till bohemchict shopping-område fullt av roliga butiker som IvanaHelsinkis butik på Nylandsgatan och udda designade restauranger som 50-talskopian Slussen på Rödbergsgatan. Dessutom ligger Stora Robertsgatan här, Helsingfors stora partygata, med allt från unga hipsterstället We got Beef till finskfestliga karaokehaket Swengi. Att höra passionerade, och självfallet berusade, finnar sjunga ”My Way” eller ”Hard Rock Hallelujah” är en upplevelse. En skrattfylld bonus på en trendriktig sommarupplevelse.

SHOPPINGIvanaHelsinki Grundades och drivs av egensinniga Paola Suhonen, en av de hetaste finska klädskaparna för tillfället. Nylandsgatan 15. The House of Björnberg Emelie Björnbergs kreationer beskrivs som vilda, kvinnliga, svulstiga, kitchiga och mycket mycket annorlunda. Kaptensgatan 13.Hundpark och Myymälä Gallery och Shop Unga finska klädskapare, som designerkollektiven Girls of Boredomia och Delirious Monkeys, säljer sina kläder här. Nylandsgatan 23 (Myymälä) Stora Robertsgatan 17–19 (Hundpark).

Skanno Omtalat ”minivaruhus” som säljer böcker, inredning (mycket finsk design), blommor och verktyg. Porkkalagatan 13.BARER/NATTLIVTeatern Teatern är ett mat- och nöjespalats och kan tävla med de klassiska krogarna när det gäller rymd och storstilad inredning. Det är ett bra ställe att börja kvällen på, speciellt om den är fager och Esplanaden fylls av flanörer. Esplanaden 2.Bar 9   Litet, enkelt hangout för mediamänniskor, designers, konstnärer och andra som tycker om att vistas i en intellektuell miljö. Nylandsgatan 9.We got Beef Ungt, hippt och med den där spartanska inredningen som är så typisk för Rödbergen. Stora Robertsgatan 21.Restaurang Kaivohuone Här är det sommarparty med rader av olika dansklubbar. Efter Schlagerfestivalen festade The Ark och Sahara Hotnights här.  Brunnsparken.Den Kungliga klubben KK erbjuder glitter och glamour. Ja, det vill säga inte i Saint Tropezklass utan på det där finska lite ösigare och mer humoristiska sättet. Mannerheimsvägen 6.RESTAURANGERSlussen Den spartanska inredningen ser ut som 50-tal, som en grillbar utmed E 4:an, men den är helt nygjord. Bra mat. Rödbergsgatan 3.Bali Hai Nyöppnad systerkrog till Slussen – och med samma minimalistiska inredning. Bra hamburgare. Stora Robertsgatan 35.

Tori Trendsäkert lunchställe med bistrokaraktär. Hit kommer medie- och kulturfolket. Känd för sina köttbullar i brandysås. Rödbergsgatan 2.Maxill Enkel och säker kvarterskrog med gigantiska fönster. Högbergsgatan 4.Mecca Snygg restaurang och loungebar för den som vill ha en cool, slickad atmosfär. Här sitter de modemedvetna helsingforsarna med lite mer pengar i plånböckerna. Högbergsgatan 34.Demo Michelinkrog som inte känns snobbig. Nylandsgatan 11.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro