ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hetast på nätet just nu

Nanok Bie · 3 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om du inte hade med dig laptop och uppkoppling till sommarstugan så vet du inte vad du gått miste om (på nätet) under sommaren. Internet tar aldrig paus och till och med under semesterveckorna har vissa trender förstärkts på nätet. Här listar Metro nätets absolut hetaste högtrycks­områden (utöver FRA-debatten, som dominerat på svenska bloggar).

Lifestream

Egentligen ett slags utveckling av mikrobloggarna och en vari­ant av den finns på Facebook, där det kallas news feed . De nya sajterna (som Onaswarm. com och Swurl. com) väver samman en massa sajters information om dina före­havanden (och vänners) till en ständig ström av uppdateringar (och man kan fokusera på sina egna). Attraktionen ligger inte bara i översikt­lig­heten, exempelvis är Friendfeed också en utmärkt plattform för kommunikation.  

Mikrobloggar

Twitter är inte längre en nyhet men tjänstens ständigt ökande trafik och dess allt fler använd­nings­områden fortsätter att förbluffa. Även svenskarna börjar använda Twitter till allt från att uppdatera sina vänner till att hålla koll på vikten och kalorierna. Även andra mikrobloggar som Tumblr, Plurk och Friendfeed ger ständig koll på läget på nätet och i verkligheten. Också telefon­synk-sajter som Zyb och Plaxo med fler erbjuder användarna mikrobloggar på olika vis. 

Var med i tecknad film

Sajten som rusat snabbast i trafikräknarverken heter Jibjab där en serie originalanimerade avsnitt skickas kors och tvärs över nätet. Receptet är enkelt men genialt. Genom att låta dig ladda upp ett foto på ett ansikte (exempelvis ditt eget) och sedan ”klistra” in det i de roliga filmerna får sajten dig också att skicka vidare filmen till vänner – och på så vis sprids adressen just nu lavinartat på nätet. Sjukt kul filmer också. 

Onlinespel

Trenden som aldrig verkar avta är spel över nätet mot andra riktiga spelare. ”Runescape” har mer än fem miljoner användare, och ”World of warcraft” mer än tio miljoner användare. Nyaste trenden är dock ”Age of Conan”, där du mosar motståndarna med svärdet i en fantasiliknande medeltid. 

Nät-tv-serier

En av många trender på nätet kring video är de nya original-tv-serier som dyker upp på nätet; alltså programserier som skrivits och spelats in direkt för nätet, och som bara distribueras på nätet (om de inte blir riktigt populära och släpps på dvd). Här är ett bra exempel: ”Dr Horrible” består av en serie underfundiga och ganska subtila humoravsnitt med något slags konstig doktor i huvudrollen.

klar

Artikellänk är kopierad

Nanok Bie
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro