ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hetaste datorn ser ut som elsopor

Tomas · 2 Mar 2012
Uppdaterad 2 Mar 2012
raspberry

raspberry


klar

Artikellänk är kopierad

Den ser mest ut som något du hittar i elektroniksoporna på din återvinningsstation, men Raspberry Pi är den hetaste datornyheten just nu.

Idén till datorn kom från två programmerare vid Cambridge-universitetet i England, som märkte att kunskaperna hos de studenter som sökte till systemutvecklar-programmen blev sämre och sämre.

– Huvudmålet var att bygga en lågkostnadsdator som varje barn kan ha och där programmering är det narurliga användningsområdet, säger medgrundaren Robert Mullins till CNN.

Och visst är den svinbillig. Den “dyrare” varianten som är ute nu kostar runt 250 kronor. Då får du uttag för ethernet-kabel, två USB-portar och plats för ett minneskort som du däremot måste köpa till för att få datorn att fungera.

Förhoppningen är att Raspberry Pi ska lära fler grunderna i hur en dator fungerar och föda en ny generation gör-det-själv-programmerare på samma sätt som exempelvis Commodore 64 gjorde på 1980-talet.

Men då gäller det att det går att få tag i datorn. Än så länge är efterfrågan högre än tillgången och webbsidor där datorn går att köpa har kraschat, skriver Computer Sweden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro