ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hetsade dem till självmord på chatt

Tomas Lundin · 20 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nadia Kajoouji blev 18 år.
Nadia Kajoouji blev 18 år.Foto: Scanpix
Mark Drybrough blev 32 år.
Mark Drybrough blev 32 år.Foto: Scanpix

När självmordshetsaren William Melchert-Dinkel upptäcktes var han full färd med att beskriva bästa sättet att knyta en hängsnara i ett chattforum. Nu utreds han för att ha övertalat två unga personer att ta livet av sig.47-årige sjuksköterskan Melchert-Dinkel låtsades vara den medkännande kvinnan Cami när han sökte upp forum för självmordsbenägna på nätet.Men i stället för stöd blev besökarna uppmuntrade att ta sina liv och fick mycket handfasta råd om olika metoder. Han sa sig genom sitt yrke som sjuksköterska ha expertkunskaper i hur man på bästa sätt tar livet av sig. "Jag försöker bara hjälpa dig att göra vad som är bäst för dig, inte för mig", ska "Cami" ha sagt till Nadia Kajouji, 18, enligt ett utdrag som AP tagit del av. Den unga universitetsstudentetn tog strax därefter sitt liv genom att dränka sig i en flod. Melchert-Dinkels utreds också i samband med britten Mark Drybrough, 32, som hängde sig 2005.Melchert-Dinkels framfart kunde ha stoppats. Han sökte själv upp vården, som konstaterade att han led av en "självmords-fetish" och att han ingått ett antal självmordspakter som han inte hade någon tanke på att uppfylla sin del av.Det var först efter att en anti-självmordsaktivist larmade om Camis framfart på forumen som polisen kunde spåra hnom och göra en husrannsakan.I 47-åringens dator hittades bland annat en inspelad videochatt där han beskriver det bästa sättet att knyta en hängsnara för en kanadensisk kvinna. Han har också erkänt att han försökt få personer att begå självmord framför webbmakeran.Händelserna har kusliga likheter med romanen Survivor av Chuck Palahniuk, där berättaren Tender jobbar på en självmordshjälpslinje, men i stället övertalar folk att ta livet av sig.I verkligheten är i alla fall fallet unikt och hamnar i ett juridisk gränsland.

I somras friades en mamma som drivit sin dotters vän till självmord genom en falsk Myspace-sida och eftersom Melchert-Dinkel inte fysiskt hjälpt personerna att ta sina liv blir även det här en svår prövning av yttrandefriheten i USA.

Själv är han i alla fall säker på att han kommer att gå fri.– Det kommer inte bli något av det här. Jag har gått vidare med mitt liv, säger han till AP.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro