ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hett triangeldrama

C-G Karlsson · 13 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Stephen Vaughan


klar

Artikellänk är kopierad

Brustna omfamningarDRAMA. Ett triangeldrama mellan en skådespelerska (Penélope Cruz), en svartsjuk affärsman (José Luis Gomez) och en regissör (Luís Homar) står i centrum för Pedro Almodóvars nya film där han flirtar med genrer som melodram, komedi och noirthriller. Referenser till andra filmer är vardagsmat hos denne passionerade cineast som här, förutom de obligatoriska blinkningarna till filmhistorien, även leker lyckosamt med egna ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott”. Ett annat typiskt Almodóvargrepp är att röra sig mellan olika tidsplan och gäcka oss med rollfigurernas identitet och när man ser ”Brustna omfamningar” gäller det att hålla tungan rätt i mun för att hänga med i berättarsvängarna. Även visuellt är Almodóvar i sedvanligt virtuos form. Varenda bild är minutiöst genomtänkt – från den inledande speglingen av en man i ett kvinnoöga till scenen när Penélope Cruz skär tomater till en gazpacho. Just Cruz är för övrigt aldrig så bra som hos sin spanske favoritregissör (även om hon kom nära i ”Vicky Christina Barcelona”). Mitt i allt raffinemang kan jag möjligen sakna det bultande hjärtat hos ”Allt om min mamma” eller ”Att  återvända”, och rollfigurerna känns ibland som om de är av celluloid snarare än kött och blod – men det är randanmärkningar mot ett stycke elegant underhållning.    svagaste.

Action för småpojkar.
Action för småpojkar.

Töntig action för småpojkar

G.I. Joe: The rise of CobraACTION. Internationell elitstyrka slåss med hjälp av superteknik mot galen skotsk vapenhandlare som siktar på världsherravälde. Lökiga repliker och monotona specialeffekter i lååång film som möjligen roar småpojkar. 

Rörande, norsk dokumentär.
Rörande, norsk dokumentär.

Karismatiskt om hip-hop

99 % ärligDOKUMENTÄR. Följer vardagen för en norsk hip-hop-grupp (en tjej, tre killar) med rötter i Irak, Uganda, Pakistan och Kroatien. Konventionell, enkel form men figurernas karisma gör filmen både rörande och komisk. 

Om Andreottis turbulenta liv.
Om Andreottis turbulenta liv.

Störtsnyggt om politker

Il DivoDOKUMENTÄR. Störtsnygg men krävande skildring av den italienske politikern Giulio Andreottis långa, turbulenta karriär. Möjligen är formen lite FÖR snitsig för filmens bästa, särskilt om man inte är specialkunnig i ämnet.  

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro