ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Higgs: Nobelpriset var ganska väntat”

metro · 7 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

Fysikpristagaren Peter Higgs tycker att det är viktigare att skolbarn lär sig matematik än att de nöter in faktakunskaper. Hans tips till studenter som drömmer om stora upptäckter: Allt jag kan säga är: ha tur”.

klar

Artikellänk är kopierad

Nobelpristagarna i fysik Peter W Higgs och Francois Englert vid en pressträff på Vetenskapsakademin vid Frescati i Stockholm.
Nobelpristagarna i fysik Peter W Higgs och Francois Englert vid en pressträff på Vetenskapsakademin vid Frescati i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förra året upptäckte forskarna vid partikelacceleratorn vid Cern Higgspartikeln, beviset på att Peter Higgs teorier om hur partiklar får sin massa stämde.

– Jag var vid Cern vid tillkännagivandet. Det var en rätt överväldigande upplevelse. Nobelpriset var på ett sätt ganska väntat, efter det som hände där, säger han.

Redan 1964 publicerade Higgs sina teorier. – Vid tidpunkten tyckte jag att det var en viktig upptäckt, men det stod inte riktigt klart vilken påverkan den skulle ha. Det har kanske varit överraskande att partikelns existens getts sådan betydelse, säger han.

Den 84-årige pristagaren ger ett något tillbakadraget intryck. Han medger att han blir lite trött när det blir för mycket uppmärksamhet.

– Jag sade för ett tag sedan att jag vill gå i pension vid 85. Jag hoppas att den här publicitetsvågen kommer att dö ut lite, och att jag kommer att kunna återgå till en mer normal nivå, säger han med ett leende.

Jakten på Higgspartikeln var den främsta orsaken till att den jättelika partikelacceleratorn LHC byggdes vid Cern. Nu hoppas Higgs att nästa upptäckt vid LHC ska bekräfta teorin som kallas supersymmetri.

– Den ger en ganska fint sätt att koppla ihop (partikelfysiken) med de kosmiska frågorna, som existerande av mörk materia — vad är det? — som vi hoppas upptäcka. Det är viktigt, säger Higgs.

I den nyligen publicerade Pisa-undersökningen, där matematik, läsförståelse och naturvetenskap testats bland elever i nionde klass, rasar Sverige. Higgs oroas inte över rena detaljkunskaper inom naturvetenskapen.

– Men eleverna måste lära sig färdigheter, speciellt matematik och relaterade ämnen som datakunskap och sådant som blir användbart vid en forskarkarriär. Så att stimulera intresset hos skolbarn är väldigt viktigt, säger han.

TT: Har du några rekommendationer till fysikstudenter som drömmer om stora upptäckter?

– Allt jag kan säga är: ha tur, säger Peter Higgs och skrattar.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro