ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hillary Clinton klar som första kvinnliga presidentkandidat

Hugo Ewald · 27 Jul 2016
Uppdaterad 27 Jul 2016
Hillary Clinton blir nu en historisk presidentkandidat.

Hillary Clinton blir nu en historisk presidentkandidat. Foto: John Locher/AP/TT


Under onsdagsmorgonen svensk tid stod det klart att Hillary Clinton är Demokraternas presidentkandidat. Det innebär att hon blir den första kvinnan som har en faktiskt chans att bli USA:s president.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den andra dagen av amerikanska Demokraternas konvent i Philadelphia valdes Hillary Clinton formellt till partiets presidentkandidat, och den som kommer att ta upp kampen mot Donald Trump i presidentvalet den 8 november.

Valet kommer efter en ettårig kamp mot Vermontsenatorn Bernie Sanders som lyckades ta upp en relativt jämn kamp med den före detta utrikesministern men som till slut fick erkänna sig besegrad.► LÄS MER: Sanders försökte ena demokraterna mot Trump

Valet är historiskt, då det innebär att Clinton blir den första kvinnan som nominerats som en av de två stora partiernas presidentkandidat och som därmed blir den första kvinnan med en faktisk chans att bli president.

Clinton själv höll, som traditionen stipulerar, inget eget tal under tisdagens konvent utan kommer tala först på konventets avslutande dag. Talade gjorde däremot hennes make, före detta presidenten Bill Clinton, som i ett 42 minuter långt och uppskattat tal hyllade sin fru som han lyfte fram bestämd, genuin och som någon som aldrig ger upp.

– Hon försöker alltid göra saker bättre. Hon är den bästa jävla förändraren jag någonsin träffat, sa Bill Clinton i sitt tal.► LÄS MER: Trump till hårt angrepp mot Clinton

Hillary Clinton har varit i rampljuset i över 30 år, och har under den tiden hunnit vara USA:s första dam, New York-senator och utrikesminister. Hon har under den tiden hunnit kritiseras hårt, och skulle om det inte vore för Donald Trump vara den mest impopulära presidentkandidaten i moderna tider. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att Hillary Clinton framför allt inte ses som trovärdig av det amerikanska folket.

Valet av Clinton som Demokraternas presidentkandidat betyder att den amerikanska valrörelsen nu på riktigt börjar. Och vad som tidigare såg ut att bli en jordskredsseger för Hillary Clinton har blivit ett jämnt race då Donald Trump sedan några dagar tillbaka leder över henne i opinionsundersökningar samtidigt som Demokraterna kantats av en e-postskandal efter att Wikileaks släppt en stor serie mail som visar att det demokratiska partiet gynnat Clinton till förmån för rivalen Sanders. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro