ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hillary Clinton: "Trump vill att vi ska vara rädda för varandra"

Hugo Ewald · 29 Jul 2016
Uppdaterad 29 Jul 2016
Clinton blir den första amerikanska kvinnan med en faktiskt chans att bli president.

Clinton blir den första amerikanska kvinnan med en faktiskt chans att bli president. Foto: Paul Sancya/AP/TT


Under fredagsmorgonen svensk tid accepterade Hillary Clinton officiellt rollen som Demokraternas presidentkandidat. I sitt tal framställde hon Republikanernas kandidat Donald Trump som någon som inte har rätt temperament för att kunna vara president.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen ägde den sista dagen av de amerikanska Demokraternas konvent rum. Under konventets sista timmar accepterade den före detta utrikesministern Hillary Clinton officiellt rollen som partiets presidentkandidat i valet den 8 november. ► LÄS MER: Det här skulle hända om Hillary Clinton blev president

I sitt tal tog Clinton tydlig ställning mot Republikanernas presidentkandidat Donald Trump som en kandidat som inte kan föra landet samman, och som någon som utnyttjar hemskheter i världen och i USA för sin egen vinning. 

– Han vill att vi ska vara rädda för varandra och rädda för framtiden, sa Clinton i sitt tal.

Valet av Clinton är historiskt, då hon blir den första amerikanska kvinnan med en faktiskt chans att bli president. Och i sitt sa Clinton att "när en barriär faller i USA så öppnar det upp vägen för alla".

Clinton försökte skapa en tydlig skillnad mellan sig själv och Donald Trump och lyfte fram partiets valplattform med punkter som bland annat inkluderar en höjning av minimumlönen och en reformerad immigrationspolitik.► LÄS MER: Sanders försökte ena demokraterna mot Trump

Enligt Clinton kommer hon vara en inkluderande ledare som tar till sig andras åsikter, medan Trump enligt henne saknar temperamentet att bli president och dessutom saknar intresse för att ta till sig av andras åsikter och kunskaper. 

– Tänk dig att han sitter i Ovala rummet och möter en kris. En man som kan bli rasande av en enda tweet är ingen man vi kan låta ha ansvaret för våra kärnvapen, sa hon. Under talet hördes stundtals höga burop. Demonstranter höll uppe skyltar med texten "#Wikileaks" och "Keep your promises", men kom till en stor del att överröstas av människor som skrek "Hill-a-ry". Hillary Clinton är kontroversiell, även inom partiet, och vore det inte för Donald Trump skulle hon vara den mest ogillade presidentkandidaten i modern tid.► LÄS MER: "Ingen mer kvalificerad än Hillary"

Valet av Clinton innebär att USA:s valrörelse nu börjar på riktigt. Clinton inleder den dock i en viss motvind – den senaste veckan har Donald Trump haft en knapp ledning över henne i de flesta opinionsundersökningar. De flesta statistiska modeller, bland annat Fivethirtyeights, ger dock Clinton ett visst övertag inför valet i november. 

Under Demokraternas konvent har Donald Trump gjort sitt bästa för att inte hamna i mediaskuggan, och har ibland gjort uppemot tre stora framträdanden om dagen. Bland annat höll han en omtalad, och kontroversiell, "Ask me anything"-session på webbsajten Reddit.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro