ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hillary har spelat så hårt på raskortet"

Lotta Imberg · 4 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Författaren Naomi Klein tycker att Hillary Clinton borde ha hoppat av valkampanjen i USA mycket tidigare. 

Författaren Naomi Klein tycker att Hillary Clinton borde ha hoppat av valkampanjen i USA mycket tidigare. 


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRFATTARBESÖK. Hillary Clinton har inte en chans att bli vicepresident eller minister i en demokratisk regering. Det anser Naomi Klein, författare till bästsäljarna ”Chockdoktrinen” och ”No logo”.

I två dagar har hon be­sökt Stockholm och mött både hyllningar och skarp kritik.– Hillary förtjänar det inte sedan kampanjen har utvecklat sig som den har gjort. Motsättningarna är för stora nu. Hon har spelat så hårt på raskortet och att amerikanerna inte är redo att rösta på en svart man. Hennes bas i kampanjen var vita arbetarmän som är rädda för att Obama är färgad.Men Barack Obama har ju spelat på att Hillary Clinton är kvinna och många anser att hans kampanj har varit sexistisk.– Rasismen har varit mycket tydligare mot Obama än sexismen mot Clinton.

Men tror du att amerikanerna är redo att rösta fram en svart man till president?– Det får vi se. Obama har kämpat mot dem som säger att de inte är det.

Vad tycker du om det amerikanska valet så här långt?– Jag är glad om det blir tydligt att Obama har vunnit. Jag tycker att Hillary borde ha hoppat av mycket tidigare.

Dina böcker får stort genomslag bland vanliga människor som till vardags inte ägnar sig åt politisk och nationalekonomisk analys. Hur kommer det sig?– Jag tror vanliga människor bryr sig om politik och ekonomi. Jag är inte ekonom och akademiker utan journalist. Det är mitt jobb att fundera ut hur jag kan berätta på det enklaste sättet och dra in vanliga människor i frågorna. Det måste vara ett nöje att läsa.

Tror du på en bättre värld?– Jag tror att sociala rörelser kan förbättra världen. Jag tror inte att samtal mellan makthavare i slutna rum kan det.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro