ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hillary och Demokraterna betalade för Trumps ryska dossier

Hermann Dill · 25 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017
Putin bedyrar att han inte har hjälpt Trump.

Putin bedyrar att han inte har hjälpt Trump. Foto: (Andy Adams / Polaris)


Hillary Clinton-kampanjen och den Demokratiska Nationella Kommittén (DNC) bidrog till att finansiera forskning som resulterade i en dossier innehållande påståenden om president Trumps förbindelser med Ryssland och en möjlig samordning mellan hans presidentvalskampanj och Kreml, enligt källor hos både CNN och Washington Post.

klar

Artikellänk är kopierad

Den numer ökända ”ryska dossier” som sägs innehålla fakta om president Trumps påstådda samarbete med Putin och Kreml är en mycket segdragen historia inom amerikansk politik. Enligt uppgift ska arbetet med denna dossier ha inletts redan under de republikanska primärvalet, då finansierat av en okänd republikansk klient till GPS Fusion (ett privat underrättelseföretag med bas i Washington).

Men efter att det stod klart att Donald Trump skulle bli republikanernas kandidat till presidentvalet fortsatte det privata arbetet med att leta bevis som kunde koppla samman Trump med Kreml, det enda som ändrades var vem som betalade för arbetet.

Marc E. Elias, en advokat som företräder Clinton-kampanjen och DNC tog nämligen över som uppdragsgivare till Fusion GPS så att arbetet kunde fortsätta och finansierade Fusion GPS:s efterforskningar till slutet av oktober 2016, dagar före valdagen.

Det är fortfarande oklart hur, eller hur mycket, av den informationen som delades med kampanjen och DNC och vem i dessa organisationer som var medvetna om varifrån informationen kom – och vem som har beställt den. En person nära händelsernas centrum sa att kampanjen och DNC inte informerades av advokatbyrån om Fusion GPS:s roll, enligt Washington Post.

Dossiern har blivit högvilt under de intensifierande undersökningarna av Trump-kampanjens möjliga anslutningar till Ryssland. Några av kongressens republikanska ledare har spenderat mycket tid och pengar på att diskreditera Fusion GPS och att försöka bestämma identiteten på demokraten eller organisationen som betalade för uppdraget, och president Trump tweetade i lördags att FBI ska ”omedelbart släppa vem betalat för det.”

Foto: Steffen Kugler / BPA / Polaris
Foto: Steffen Kugler / BPA / Polaris
pil
Fakta

Den dossier som omtalas i texten är inte den mer officiella dossier som amerikanska underrättelsetjänster ska ha producerat (där det enligt uppgift ska finnas bevis för rysk inblandning i Trumps presidentvalskampanj) men som ännu inte blivit offentliggjord.

Den heta potatisen nu är om den Clinton-finansierade dossiern innehåller uppgifter – som antingen kan fria eller fälla – President Trump från otillbörligt samarbete med Ryssland.

De bevis som kopplar samman Hillary Clinton och DNC med Fusion GPS kommer från ett helt annat ärende gällande en stämning kring Fusion GPS:s banktransaktioner, vilket lett till att det är klart att Hillary Clinton och DNC har betalat för dossiern, men att läget är mycket oklart om det kommer att leda till att dossiern blir offentlig.

Ansvarig för undersökningen hos Fusion GPS var den före detta brittiska underrättelseofficeren Christopher Steele, som tidigare haft nära samarbeten med amerikansk underrättelsetjänst och anses ha mycket god kunskap om Ryssland.

klar

Artikellänk är kopierad

Hermann Dill
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro