ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Himmel – Grill del Mundos uppföljare

Erik Almqvist · 18 Aug 2011
Uppdaterad 18 Aug 2011
På Kungsgatan ligger Bar himmel, Storans sommarkrog.

På Kungsgatan ligger Bar himmel, Storans sommarkrog. Foto: Lena Garnold


Sommarluft vid Storan. Erik Almqvist testar det som sägs vara Göteborgs största uteservering: Bar himmel.

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk-asiatisk meny.
Svensk-asiatisk meny.Foto: Lena Garnold
Mousserande vin.
Mousserande vin.Foto: Lena Garnold

Det är inte konstigt att tidningarna i höstas skrev mycket om turerna kring vad som skulle hända med Stora teatern. Utöver att arkitekten Bror Malmbergs nyrenässanskoloss från 1859 är ett kulturhistoriskt landmärke drevs här också en oväntat sympatisk restaurang- och klubbverksamhet fram till att huset bommades igen i fjol.

Grill Del Mundo serverade ambitiösa drinkar och bra mat, men var mer avslappnat än många andra ställen längs Avenyn.

När det, efter att intressenter som Debaser och Göteborg Film Festival ratats, blev klart att Stureplansgruppen skulle ta över driften kände nog många av Grill Del Mundos gäster att Storan framöver inte skulle vara för dem.

Men – kort därefter kom nyheten att Stefan Karlsson från Fond skulle försöka blåsa in lite sista sommarluft i lungorna på Storans uteservering innan Stureplansgruppen tar över.

När jag och en kompis besöker Stefan Karlssons restaurang, som fått namnet Bar Himmel, är klientelet en blandning av solbrända Avenykvinnor, tatuerade män med tjurnackar och livsnjutare i grått hår och bekväma sandaler.

Faktum är att uteserveringen – som sägs vara Göteborgs största – är så full att vi efter att vi blivit uppskrivna på kyparens kölista får vänta en timme innan vi får ett matbord. Inget konstigt med det: solen skiner och Bar Himmel tar inga reservationer. Värre är att vi därefter tvingas vänta ytterligare en kvart vid bordet innan någon ur den flugklädda servisen frågar vad vi vill ha.

Bar Himmel kallar sin meny svensk-asiatisk, men merparten av rätterna har av någon anledning engelska namn. Min ”biff teriyaki & leek” för 215 kronor – en angusbiff från den skotske slaktaren Donald Russell (hans namn är felstavat i menyn) med sojapicklad shitakesvamp – har en underbar grillsmak och serveras med en grönsakssallad och sesamkryddad teriyakisås.

Mitt sällskaps grillade ”lax orange & mustard” är saftig och mjäll och serveras med apelsin, ruccola och söt senapsdressing. Till det beställer vi in färskpotatis – för 30 kronor – som är underkokt och hård. Vi avslutar med kall crème brûlée ”classic” för 75 kronor. 

På Grill Del Mundo kunde det en mild sensommarkväll vara trivsamt att sitta i gruset framför solglittret i kanalen och kopparskimret på Saluhallens tak. Den här sommaren har stämningen inte varit lika avslappnad.

Att menyn listar nästan dubbelt så många mousserande vin som ölsorter säger något om vilken typ av ställe Bar Himmel vill vara.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Almqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro