ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hiphoplegendarerna bjöd på en av festivalens bästa spelningar

Viktor Ander · 15 Aug 2015
Uppdaterad 15 Aug 2015
Hiphoplegendarerna Killer Mike och El-P blidar Run the jewels.

Hiphoplegendarerna Killer Mike och El-P blidar Run the jewels. Foto: Gustav Gräll


Run the jewels dominerade Linnéscenen.

klar

Artikellänk är kopierad

Artist: Run the jewels.Scen: Linné.

Båda de två legendarerna i Run the jewels hade gedigna solokarriärer i bagaget innan de beslöt sig för att starta en grupp. Killer Mike gjorde sin debut som gäst på Outkasts platta ”Stankonia” och El-P är en av grundarna till Company Flow. Tillsammans släppte de 2013 albumet ”Run the jewels” och sedan dess har det gått snabbt.

Duon har hunnit bli kramad av både kritiker och fans, turnera och släppa en till platta. I Sverige har intresset för Run the jewels inte varit lika stort som internationellt, utan att för den skull på något sätt ha varit obetydligt. I sitt hemland USA har veteranerna redan en gedigen och lojal fanskara, och tidigare under kvällen hörde jag två amerikanska killar som sa en av de främsta anledningarna till att de tagit sig till Göteborg var just Killer Mike och El-P.

När klockan blir halv åtta och Run the jewels äntrar scenen till tonerna av Queens "We are the champions" är det inte svårt att förstå varför. Killer Mike och El-P är inget annat än fullfjädrade underhållare och de har hela Linnétältet med sig från första stund. Jag har inte sett ett publikengagemang i närheten av detta på hela festivalen (vill dock lägga in en brasklapp här och påpeka att jag missade gigget med Jinder + Zara + R&F).

Det är svettigt, det är trångt, det är mörkt, det är rökigt, det är solglasögon inomhus, kort och gott – det är hiphop. Run the jewls industriella sound dånar ut och stämningen i tältet kunde inte ha varit högre även om varje låt hade varit en billboardetta. Jag brukar vara killen som står längst bak i publiken och gnäller på ljudet, men nu kommer jag på mig själv med att önska att volymen höjdes ännu mer.

Två minuter innan spelningen ska sluta enligt schemat lämnar bandet scenen, och genast börjar publiken skandera ”R-T-J” för att locka fram ett extranummer. När Killer Mike kommer tillbaka ut på scen och förklarar att festivalledningen inte tillåter dem att köra någon mer låt blir atmosfären nästan aggressiv. Jag hör på riktigt en kille uttrycka oro för de stackars roddarna som börjar förbereda nästa show. 

Run the jewels har definitivt levererat en de bästa konserterna på Way out west i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Ander
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro