ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Historisk dag i New York: inga mord

Ylva Larsson · 29 Nov 2012
Uppdaterad 30 Nov 2012

Foto: Scanpix


Måndagen var en historisk dag i New York. För första gången någonsin registrerade polisen inte ett enda mord, ingen skjutning eller andra våldsbrott i miljonstaden.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste 20 åren har New York sett en minskning av våldsbrott och måndagsdygnet blev alltså historiskt. Att inte ett enda våldsbrott rapporterats har aldrig skett tidigare, så långt någon kan minnas.

Hittills i år har 366 mord begåtts i staden och trots en mordvåg i juli är den siffran 23 procent lägre än förra året. Det är första gången sedan 1960 som siffran för mord har varit så låg, rapporterar BCC.

I Chicago, som har 2,7 miljoner invånare, har det skett 462 mord hittills i år och i Philadelphia, där 1,5 miljoner människor bor, har det skett 301 mord under 2012.

Så vad är New Yorks hemlighet?

Flera experter menar att den nolltoleranspolicy som polisen i New York införde i början på 1990-talet är att tacka för den positiva trenden. Men policyn har också fått mycket kritik, skriver BBC, bland annat för att flera hundra tusen svarta och latinamerikanska unga män stoppas av polisen utan orsak.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro