ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Historisk dag om Kristersson faller: Har aldrig hänt tidigare”

David Peterson · 13 Nov 2018
Uppdaterad 14 Nov 2018
"Det är helt historiskt," säger statsvetaren Tommy Möller om att Kristersson kan bli nedröstad.

"Det är helt historiskt," säger statsvetaren Tommy Möller om att Kristersson kan bli nedröstad. Foto: Pressbild/TT


Ulf Kristersson (M) beskrev tisdagen som en tung dag för Alliansen. Om Kristersson röstas ned i statsministeromröstningen blir onsdagen troligtvis ytterligare en mörk dag för det borgerliga samarbetet. "Det är helt historiskt," säger statsvetaren Tommy Möller.

klar

Artikellänk är kopierad

I morgon förväntas Ulf Kristersson (M) röstas ned i riksdagen. Allianskollegorna i Centerparitet och Liberalerna har beslutat sig för att rösta nej och då förlorar M-ledaren omröstningen. Om Ulf Kristersson faller är det första gången i modern tid som en statsministerkandidat blir nedröstad.

– Det är helt historiskt. Det har aldrig hänt tidigare, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholm universitet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har flera gånger sagt att det är 40 år sedan ett borgerligt parti röstade nej till en borgerlig statsminister. Det var 1978 efter att den dåvarande centerregeringen förlorat en strid om kärnkraften.

– Tanken var att Moderaterna och det som då var Folkpartiet skulle fortsätta att regera. Men Folkpartiet lurade Moderaterna och det var anledningen till att Moderaterna röstade nej till Folkpartiets Ullsten som statsminister. Så det är ett lite speciellt fall, säger Tommy Möller.

SD början på slutet?

I dag säger sig Alliansen vara enigare än någonsin i sakpolitiken och samtliga fyra partier säger sig vilja se Ulf Kristersson som statsminister. Det gör situationen ännu mer unik, enligt Möller.

– För många alliansväljare framstår det nog som konstigt att C och L röstar nej, säger han.

De första tecknen på en begynnande sprickan inom Alliansen kom redan när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

– Redan då hade man ganska svårt med att förhålla sig till Sverigedemokraterna. Det har inte blivit bättre med den saken.

”Handlar om moral och ideologi”

Dagens parlamentariska situation påminner en del om det tidiga 90-talet. Då satt en borgerlig minoritetsregering vid makten med indirekt stöd av Ny Demokrati.

– Vid några tillfällen ägde det rum överenskommelser i det tysta. Det var väldigt känsligt i regeringen eftersom att framför allt FP-ledaren Bengt Westerberg var starkt emot att man skulle ha samröre med Ny Demokrati. Så de kontakter som skedde gjorde det ofta utan Westerbergs vetskap. Det var mycket småfrågor som man förhandlade med Ny Demokrati om, säger Tommy Möller.

Samtidigt skiljer sig 90-talet motsättningar mot dagens. Då handlade det mer om sakpolitik, enligt Möller. Och när Annie Lööf på tisdagen förklarade beskedet att säga nej till Kristersson menade hon att det inte främst handlar om honom som statsminister, utan om vilken maktposition man är beredd att ge Sverigedemokraterna.

– Nu handlar det om moral och ideologi. Man betraktar Sverigedemokraterna som ett auktoritärt parti som inte respekterar alla människors lika värde och rättigheter. Det är den övertygelse man har inom L och C, säger Tommy Möller.

Risk för C och L

Nu väntar troligtvis en hård svekdebatt. Potentiellt blir det Liberalerna och Centerpartiet som straffas hårdast, enligt Möller.

– När de har samarbetat över blockgränsen och “svikit” borgerligheten så har de tidigare straffats ganska hårt av väljarna. Nu är det ju kanske ett annat politisk landskap och det är svårt att veta om det fortfarande stämmer.

Men enligt en Sifo undersökning som presenterades i förra veckan anser tre av fyra borgerliga väljarna att C och L ska rösta så att Ulf Kristersson blir vald.

– Det finns en påtaglig risk för Lööf och Björklund med det här, säger Möller.

pil
Om omröstningen

Det räcker att Ulf Kristersson tolereras av riksdagen. Riksdagsledamöterna behöver inte rösta ja eller nej till honom utan de kan också välja att avstå. Så länge som inte mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot talmannens förslag går det igenom.

Talmannen kan föra fram totalt fyra förslag. Om inget av dem godkänns anordnas extraval inom tre månader.

Källa: Källa: Riksdagen

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro