ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Historiska beslutet – Sverige inför tillfällig flaggdag

Filip Joelsson · 18 Okt 2018
Uppdaterad 18 Okt 2018
17 december 2018 blir en tillfällig flaggdag för att fira minnet av den allmänna rösträtten.

17 december 2018 blir en tillfällig flaggdag för att fira minnet av den allmänna rösträtten. Foto: Pixabay


Den 17 december i år har det på dagen gått 100 år sedan riksdagen beslutade om den allmänna och lika rösträtten i Sverige. Regeringen firar detta med att införa en tillfällig flaggdag.

klar

Artikellänk är kopierad

Hundraårsjubileet av rösträttsreformen, som innebar genombrottet för svensk demokrati och lika rösträtt för alla, ska firas, tycker regeringen. Därför har man i dag beslutat att göra den 17 december 2018 till en tillfällig allmän flaggdag.

– Det är oerhört glädjande att regeringen har tagit det här historiska beslutet. Den långa kamp som ett antal svenska kvinnor och män förde i rösträttsrörelsen som ledde till det demokratiska genombrottet är värt att firas som den nationella angelägenhet det är, säger riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S), i ett pressmeddelande. 

Beslutet är historiskt då detta är första gången en flaggdag införs vid endast ett tillfälle.

LÄS MER
Quiz: Vad kan du om Sveriges flaggdagar?

Sverige har i dag 18 flaggdagar som regleras i förordningen om allmänna flaggdagar. Det nya beslutet om en tillfällig flaggdag kunde göras möjlig genom en tillfällig ändring i förordningen.

pil
Allmänna flaggdagar 2018

– Nyårsdagen– 28 januari: konungens namnsdag– 12 mars: kronprinsessans namnsdag– Påskdagen– 30 april: konungens födelsedag– 1 maj– 29 maj: veterandagen– Pingstdagen– 6 juni: Sveriges nationaldag– Midsommardagen– 14 juli: kronprinsessans födelsedag– 8 augusti: drottningens namnsdag– 9 september: Dag för val till Sveriges riksdag– 24 oktober: FN-dagen– 6 november: Gustav Adolfsdagen– 10 december: Nobeldagen– 17 december: H– 23 december: drottningens födelsedag– Juldagenundraårsminnet av rösträttsreformen (tillfällig)

Källa: Källa: Riksdagen

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro