ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Historiska kärlekar

Metro Portugal · 13 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Man brukar säga att historien inte kommer ihåg de svaga, men till och med Napoleon och Cleopatra var svaga av kärlek i vissa stunder. Här är några kärlekshistorier som har ändrat historiens gång.

Marcus Antonius och Cleopatra

Romaren och den egyptiska drottningens kärlek ledde till krig, vilket i sin tur ledde till att Egypten ockuperades och slutade vara en stormakt. På andra sidan Medelhavet kunde Octavianus, senare känd som Roms andre kejsare Augustus, grundlägga en stark dynasti. Marcus och Cleopatras kärlekshistoria är som hämtad ur Romeo och Julia. Antonius trodde att Cleopatra var död och tog sitt eget liv. Drottningen tog senare sitt genom giftormar. På vita duken har Cleopatra och Marcus Antonius gestaltats av Richard Burton och Elizabeth Taylor. Deras kärlek var minst lika eldig som deras antika förebilder.

Napoleon och Josephine

Kejsarens kärlek var så stark att man sagt att när han kom hem efter sitt stora nederlag i Egypten blev mer bestört över att Josephine inte var hemma än själva nederlaget. I slutändan offrade han kärleken till Josephine för att gifta sig med Marie-Louise av Österrike och säkra tronföljden. Dagens franska politik är inte utan kärlekshistorier. Nicolas Sarkozy offrade sin popularitet bland folket för att kunna visa sin kärlek till exmodellen Carla Bruni.

Henrik VIII och Anne Boleyn

Den ökände Engelske monarken hade sex fruar, men den han älskade mest var Anne Boleyn. När han inte kunde gifta sig med henne gjorde han sig till kyrkans överhuvud, och gifte sig ändå. Men efter tre år dömde han Anne Boleyn till döden. Innan dess hann hon föda en dotter – som senare kom att kallas Elisabeth I. Drottningen som förde in England i deras guldålder och som gestaltats av Kate Blanchett på vita duken. Hon, i sin tur, hade ett förhållande med sitt livs kärlek Robert Dudley, som hon ”bytte bort” mot att kunna bli kyrkans överhuvud och skilja den från Rom.

Prins Edward och Wallis Simpson

Prinsen av Wales fick ge upp sitt anspråk på den engelska tronen när han ville gifta sig med amerikanskan Wallis Simpson.

Anledningen var att hon varit gift tidigare, helt otänkbart enligt den tidens standard. Men tiderna förändras. Bara några årtionden senare, 2005, gifte sig Prins Charles med Camilla Parker-Bowles utan att behöva ge upp tronen. Båda hade varit gifta tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Portugal
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro