ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Historiskt maktskifte i New York

TT · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Christie och McAuliffe segrade

Christie och McAuliffe segrade Foto: TT


Det blir demokratiskt styre i staden New York och delstaten Virginia i USA. I New Jersey fortsätter den populäre republikanen Chris Christie som guvernör, spekulationerna går vilda om huruvida han siktar på presidentvalet 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

– Om vi kan göra det här i Trenton i New Jersey, då kanske folket i Washington DC borde sätta på sina tv-apparater och se hur det går till, sade en lycklig Christie i sitt segertal enligt tidningen The New York Times.

Toppstrateg vann

I sydstaten Virginia, som också höll guvernörsval under val-tisdagen, tog demokraten Terry McAuliffe hem segern. Han har varit ordförande i Demokraterna och var en av topp-strategerna inom Hillary Clintons presidentkampanj 2008.

Om någon slutsats kan dras av guvernörsvalen så är det att väljarna drogs till de mer breda mittenalternativen. Christie vann övertygande i ett New Jersey där demokratiska väljare är i majoritet, och han hade framgångar bland unga, svarta och spansktalande — grupper som Republikanerna brukar ha svårt att vinna gehör hos. I Virginia förlorade den republikanske kandidaten Ken Cuccinelli, som har stöd av den konservativa Tea Partyrörelsen.

Demokrat i New York

Undantaget är möjligen staden New York, där väljarna för första gången sedan 1989 valde en demokratisk borgmästare — och dessutom en som står på vänsterkanten. Yrkespolitikern Bill de Blasio har under sin valkampanj lovat ta itu med "de två städerna i New York", de rikas och de fattigas. Nu vill han minska klyftorna med hjälp av skattefinansierade allmänna förskolor och satsningar på bostäder för låginkomsttagare.

Under tisdagen hölls också ett stort antal lokala och regionala val i USA, samt fyllnadsval och borgmästarval i flera städer. I New York sade väljarna ja till utökad kasino-verksamhet och i Illinois legaliserades samkönade äktenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro