ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hit flyttar nya Göteborgare

Johanna Ohlson · 8 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kristofer Andersson, 25, bor i Johannesberg men skulle vilja bo i Kungshöjd. – Det är ett fint område, nära till centrum och utsikt över vattnet.

Kristofer Andersson, 25, bor i Johannesberg men skulle vilja bo i Kungshöjd. – Det är ett fint område, nära till centrum och utsikt över vattnet. Foto: Petra Jonsson


Svenskarna: Örgryte • Invandrarna: Lärjedalen

klar

Artikellänk är kopierad

BOENDE. Centrum är den stadsdel som är mest populär för dem som flyttar till Göteborg, oavsett om de kommer från Sverige eller ett annat land. Men tittar man på övriga stadsdelar är det stor skillnad på var svenskar och invandrare hamnar. För dem som flyttar hit från ett annat land är Lärjedalen och Bergsjön vanligast medan svenskarna hamnar i Örgryte och Lundby.

– Det är så boendesegregationen ser ut i Göteborg. Centrum är mer attraktivt för dem som har möjlighet att välja, säger Bertil Lidfeldt (s), ordförande i stadsdelsnämnden i Örgryte.

Han menar att det handlar om kontakter.

– Det är en större andel svenska ungdomar som kan få hjälp av sina föräldrar att få ett hyreskontrakt eller köpa en bostadsrätt.

Shadiye Heydari (s) är ordförande i stadsdelsnämnden i Lärjedalen, en av de stadsdelar dit flest flyttar som inte kommer från Sverige. Hon tycker det är roligt att folk vill bo i Lärjedalen men tycker även att det är problematiskt.

– Vi har otroligt ont om lägenheter och många bor väldigt trångt. Shadiye Heydari tror att många som flyttar till Lärjedalen söker sig till släkt och vänner till en början.

– Många av dem som bor här har inget jobb och har svårt att få ett hyreskontrakt i andra stadsdelar. Jag tror att de flesta trivs bra här men önskar att det var en större bladning av folk som bor här.

Även Bertil Lidfeldt önskar att det såg annorlunda ut i Örgryte.

– Självfallet önskar vi att vi kunde få en mer blandad stadsdel. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro