ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hit har våren kommit – trots snökaos

Aron Andersson · 22 Feb 2017
Uppdaterad 22 Feb 2017

Foto: TT / Montage


Flera delar av landet har drabbats av snö de senaste dagarna. Men rent definitionsmässigt har våren nu kommit till Sverige. Det har blivit vår på flera ställen”, säger SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det har blivit vår på flera ställen i södra Götaland, lokalt kring Vättern och även här uppe i Norrköping, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI:s kontor i den östgötska staden.

Flera delar av landet har nu drabbats av snö och kallare väder men våren har ändå slagit till, och den kom redan den 15 februari. Men det är först i dag som det går att fastslå att våren är här eftersom det måste gå sju dygn med en snittemperatur över noll grader.

LÄS MER: Nu kan vårens första dag vara här

– Nu har vi enligt våra definitioner fått vår. Men när jag tittar ut genom fönstret ser det inte så vårlikt ut. I alla fall inte här i Norrköping, säger Sverker Hellström.

Den 15 februari är det tidigaste datum som våren kan anlända och detta är inte första gången som det inträffar.

– Det är tidigare än vanligt, men följer ungefär samma mönster som i fjol, så det är inte på något sätt unikt. Förmodligen blir det också en tillbakagång eftersom vi redan fått lite kallare väder.

Där våren väl har slagit till kan det dock inte räknas som vinter igen. Så nu är det bara att invänta sommaren. För att det ska bli vår krävs fem dygn med dygnstemperatur på över tio grader.

– I fjol kom sommaren redan i slutet av april, så vi får nog vänta ett tag till.

Den här kartan visar var våren slagit till.

LÄS MER: Så länge stannar vintern den här gången

pil
Då blir det vår

En dygnsmedeltemperatur på över 0°C men under 10°C räknas som ett dygn med vårtemperatur. När detta inträffat sju dygn i följd, så räknas det som att våren anlänt det första av dessa dygn.

Därefter räknas det som vår även om temperaturen sjunker.

Det kan tidigast bli vår den 15 februari. Beräkningsreglerna antogs 2001.

Källa: Källa: SMHI

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro