ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hit kan du vända dig om du blivit könsstympad eller misstänker att någon har blivit det

Natalie Demirian · 6 Feb 2017
Uppdaterad 6 Feb 2017
Tveka inte att höra av dig om du eller någon du känner behöver hjälp.

Tveka inte att höra av dig om du eller någon du känner behöver hjälp. Foto: TT/Montage


Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Sverige och det förbudet gäller även om ingreppet utförs utomlands i ett land där det är tillåtet. Har du eller någon du känner blivit könsstympad? Eller misstänker du att någon kommer att bli det? Hit kan du höra av dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du är orolig för att ett barn antigen har blivit könsstympad eller riskerar att bli könsstympad så ska du alltid anmäla det till Socialtjänsten. Om du har problem eller frågor om underlivet så kan du alltid vända dig till vårdcentralen, en gynekologisk mottagning, en sexologisk mottagning, en ungdomsmottagning eller skolsköterskan om du går i skolan. Här är andra sätt som du kan få stöd:

LÄS MER: Meheret könsstympades som barn – fick veta det när hon blev gravid

Kvinnofridslinjen

www.kvinnofridslinjen.se

Nationell stödtelefon: 020-50 50 50.

Öppet att ringa dygnet runt, samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Till Kvinnofridslinjen kan du ringa om du eller en vän har blivit utsatt för hot, våld eller övergrepp och behöver stöd. De som tar emot ditt samtal är socionomer eller sjuksköterskor med vana att möta människor i kris.

RISK

http://www.f-risk.org/

RISK står för riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning och är en ideell, politiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för att få ett stopp på sedvänjan kvinnlig könsstympning. På deras hemsida http://www.f-risk.org/ kan du få information om deras arbete och om hur du kan bli medlem.

Barnombudsmannen

www.barnombudsmannen.se

Växeln: 08-692 29 50. Telefontider: måndag-tisdag och torsdag-fredag 10.00-12.00. onsdag 13.00-15.00.

Till dig under 18 år: 020-23 10 10. Telefontider: måndag-fredag 09.00-15.00 (lunchstängt 12.00-13.00).

Barnombudsmannen arbetar för barn och ungas rättigheter i samhället och kan hjälpa till att informera om vilka regler som gäller och vart du kan vända dig för att få hjälp.

Bris – Barnens rätt i samhället

www.bris.se

Till dig under 18 år: ring 116 111, telefontider alla dagar 14-21.

Till vuxna som har frågor som gäller barn: Ring 077-150 50, telefontider måndag-fredag 9.00-12.00.

Till Bris kan du ringa och prata med en kurator om det du funderar på eller behöver hjälp med. De som ringer 116 111 ringer gratis och det syns inte på telefonräkningen.

Tjejjouren.se

Gör det lättare för unga tjejer att hitta fram till tjejjourer runt om i landet genom att samla alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer på en och samma plats. På webbsidan finns också databasen ”tjejguiden”.

Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm:

Tidsbeställning: 08-616 27 00, telefontider måndag-torsdag 09.00-14.00, fredag 09.00-12.00.

Amel-mottagningen tar emot kvinnor med problem orsakade av könsstympning.

Vid språksvårigheter använder de sig alltid av en kvinnlig tolk, ofta med hjälp av högtalartelefon. Du kan vända dig till mottagningen med både kroppsliga och psykiska problem. Kroppsligt kan problemen bestå av allt från oförmåga att ha samlag till svåra bäckenbottenskador efter förlossningar och vattenkastningsbesvär. Till de psykiska problemen hör både sexuella problem, tillitsproblem och svårare psykiska problem som har orsakats av könsstympningen. På mottagningen arbetar fem gynekologer och en kurator.

Somaya

http://www.somaya.se/

Stödtelefonen når du på 020-81 82 83. Öppet vardagar 09-16 (lunchstängt 12-13).

Somaya är en partipolitiskt och religiöst obunden kvinno- och tjejjour, som verkar för att skydda och frigöra individer från våld, hedersrelaterat våld och förtryck. I stödelefonen kan du få hjälp och stöd på över 30 språk.

Desert flower foundation Scandinavia

http://www.desertflower.se/

En ideell organisation och insamlingsstiftelse som har som mål att kämpa mot könsstympning i Sverige och på sikt andra Nordiska länder och nå ut till redan utsatta flickor och kvinnor som behöver hjälp och vård. Behöver du hjälp eller har frågor kring könsstympning kan du mejla deras specialister på [email protected].

Unizon

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer i Sverige som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer och hitta en jour nära dig på deras hemsida.

pil
Det här är kvinnlig könsstympning

• Den 6 februari är det den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning.

• Könsstympning innebär att man skär bort delar eller hela yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför. Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer. Det finns dock inget skriftligt stöd i någon religion för könsstympning. Var och varför sedvänjan, som har utförts i över 2 000 år, uppstod har inte med säkerhet kunnat fastställas.

• Fler än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever i dag har utsatts för någon form av könsstympning i 30 olika länder. Det är vanligast i de västra, östra och nordöstra delarna av Afrika, i vissa länder i Mellanöstern och i Asien, samt hos invandrande från alla dessa länder.

•  Det finns fyra olika typer av könsstympningar enligt WHO:

Typ I: Borttagande av förhuden runt klitoris och/eller del av eller hela klitoris.

Typ II: Delvis eller helt borttagande av klitoris samt delvis eller totalt borttagande av de inre och yttre blygdläpparna.

Typ III: Delvis eller fullständigt borttagande av inre och yttre blygdläpparna och klitoris, samt att vaginalöppningen sys ihop, vilket även kallas infibulation. Ett litet hål lämnas för att kiss och mensblod ska kunna rinna ut.

Typ IV: Oklassificerade stympningar, allt som inte inkluderas i grupp I–III. Alla andra skadliga ingrepp i de kvinnliga könsorganen av icke-medicinska skäl, till exempel prickning, piercing, sticka med vasst föremål och skrapning.

Källa: Källor: Socialstyrelsen,WHO, Unicef, FN, Umo

LÄS MER: 38 000 kan varit utsatta i Sverige – här är fler siffror om kvinnlig könsstympning

LÄS MER: Så räddade Abdi-Noor sina döttrar från att könsstympas i Somalia

LÄS MER: Experten: Så hjälper vi könsstympade kvinnor

LÄS MER: Ministern om könsstympning: Vi måste jobba förebyggande mot problemet

LÄS MER: 6 tecken på att det går framåt i kampen mot könsstympning

LÄS MER: Regeringen måste skydda flickor från könsstympning

LÄS MER: Här återskapar de klitoris hos könsstympade kvinnor

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro