ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hitlers semesterbilder visas på vita duken

Elin Bohman · 19 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX ARKIV


klar

Artikellänk är kopierad

När australiske filmaren Philippe Moras film ”Swastika” visades på filmfestivalen i Cannes 1973 väckte den ett ramaskri utan dess like. Biopubliken blev så upprörd av vissa kastade delar av salongens fåtöljer på duken och filmen totalförbjöds omgående i flera länder, bland annat Tyskland.

Filmen är en dokumentär och innehåller en stor mängd privata bilder på naziledaren Adolf Hitler, till exempel får publiken se Hitler kela med en av sina hundar och le vänligt mot barn och vänner. Och det är just karaktären på bilderna som gjorde att Moras anklagades för att ge en alltför human bild av Hitler.

Många av de privata bilderna är filmade och Hitler syns tillsammans med vänner, familj och personer från hans inre krets, där bland Hermann Göring och Joseph Göbbels. Bakom kameran står Eva Braun, Hitlers älskarinna.

Nu har förbudet mot filmen lyfts i Tyskland. Den inveg Biberach Film Festival i München förra veckan och ska nu visas på flera biografer runt om i Tyskland. Philippe Mora, numera bosatt i Los Angeles, var själv inbjuden och närvarade vid ”premiären”.

– När jag var ung såg jag bilder på Eva Braun med en 16 milimeters-kamera i handen. Jag undrade direkt på var de filmklippen tog vägen, säger Mora till tyska tidningar om var han fick idén till filmen ifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Bohman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro