ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hitta din favorit bland alla mikrobloggarna

Nanok Bie · 28 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att mikroblogga blir mer och mer populärt för att hålla ihop livet på nätet. Men vilken blogg passar dig? Den så kallade sociala webben fortsätter att öka på nätet och skapar många nya vänner och rolig fritid, men för många innebär tjänsterna också en ökad stress över vilka man ska använda och hur ofta man ska uppdatera. Det finns nu så många olika nätverk att det börjar bli rörigt att ”vara upp-kopplad” och komma ihåg alla lösenord. En del väljer att bara använda Facebook eller My Space, men ett växande antal surfare väljer mikrobloggen som ett enkelt sätt att socialisera på nätet.

Twitter

Vad? Den största och mest omtalade mikrobloggen låter dig skapa korta meddelanden (max 140 tecken) och skickar dom till dina "vänner" (dvs alla som prenumererar på dina inlägg).

Varför? Har blivit oerhört populär, särskilt i staterna, och det finns oräkneliga tilläggstjänster som bygger på Twitter, som låter dig hålla koll på allt från börsen till vad som händer ikväll i din stad.

Kommentar? Är så enkelt att använda att det är svårt att inte rekommendera tjänsten. Det kan ta ett tag att "fatta" Twitter, men många twittrare ser numera Twitter som en självklar del av livet.

Jaiku

Vad? En mikroblogg med starka band till den mobila världen (med egen applikation för Nokias S60-system) som gör det ännu enklare att uppdatera sig på resande fot.

Varför? Även andra mikrobloggar går att uppdatera från mobilen, men Jaiku-fans menar att Jaiku är lite bättre på det här området.

Kommentar? Jaiku är ett litet steg upp från Twitter ur ett bloggperspektiv, då varje post får sin egen sida och andra användare kan kommentera inläggen.

Friendfeed

Vad? Inte bara en mikroblogg utan också en aggregatör av allt du gör på nätet. Här skapas en "livsström" från dina bokmärken, videor du gillar, blogginlägg och mycket mer.

Varför? Friendfeeds blandade ström av aktiviteter från dig och dina vänner blir en väldigt livlig och givande sida att besöka varje dag.

Kommentar? Nya konversationer poppar upp hela tiden på Friendfeed när folk börjar kommenterar varandras aktiviteter. Denna pågående konversation är kanske sajtens starkaste kort.

Bloggy.se

Vad? En helsvensk mikroblogg som alldeles nyligen gick ur "beta"-stadiet och lanserades för allmänheten. Har snabbt blivit populär bland svenska surfare.Varför? Många menar att Bloggy blandar det bästa från andra mikrobloggar med konversationer i "trådar" (lättare att följa) och möjligheten att bifoga filer direkt i strömmen.Kommentar? En fördel för svenskar är att Bloggy är helt på svenska, och en annan att tjänsten är enkel att uppdatera från mobilen via MMS eller SMS.

klar

Artikellänk är kopierad

Nanok Bie
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro