ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hitta rätt med nätets alla olika karttjänster

Martin Eriksson · 20 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Klicka på bilden för större version.

Klicka på bilden för större version.


klar

Artikellänk är kopierad

Kolla in 3 D-bilder på huset du växte upp i, hitta närmaste vägen till biblioteket eller planera bilsemestern i USA? Det kan du redan i dag göra med hjälp av karttjänster på nätet. Metro Teknik har gått igenom dagens utbud och försöker reda ut vilken teknik som väntar runt hörnet.

Tänk dig att du går på stan och vill köpa falukorv. Du söker på falukorv och får upp vilka butiker som finns i närheten och hur många falukorvar de har, och till vilka priser. Sedan kan du se om du vill gå 150 meter för en som kostar 23 kronor eller om du går lite längre för att hitta en billigare.

Orden är Ted Valentins, 31-åringen som ligger bakom sushikartan, hotellkartan, kyrkokartan, annonskartan med flera. Kartsidor som alla har väldigt snäva användningsområden. – För mig är det lite som en experimentverkstad. Jag försöker få ut kartor snabbt för att se vad som funkar. Kyrkokartan har en liten men väldigt, engagerad skara besökare. Annonskartan är väl den mest framgångsrika.Ted Valentins ”falukorvs-vision” bygger på att företag i dag sitter på den här typen av information och att han tror att de skulle vinna på att göra den sökbar. Som Ica med korv, eller H & M med kläder. Då skulle potentiella kunder också kunna få se vilka erbjudanden och rabatter som finns i närheten när de är på stan.Valentin har byggt sina egna tjänster med hjälp av Google Maps öppna API (application programming interface). – Det är en av Googles kärnidéer, säger Thomas Jensen, presstalesman för Google i Norden. Vi har öppet API för att vi tror att nya innovationer kan uppstå var som helst. Det finns många som använder Google Maps till sina mashup-tjänster.Google är en jätte även på karttjänster. För några veckor sedan började deras bilar åka runt i svenska städer för att fota gatorna till sin street view-tjänst, där man på skärmen kan ”gå” längs gatorna.– Så vitt jag vet går det bra. Förarna avgör själva, beroende på vägar och trafik, när de är klara så det är svårt att säga när det blir klart.Hur ser affärsmodellen ut på era karttjänster?– I Maps är det är liknande ad-words som på Google. Om någon söker på ”restaurang Stockholm” så kommer deras ställe upp markerat i listan. På C 3 technologies i Linköping ser vd:n Tommy Johansson andra sätt att få in pengar i framtiden. Företaget använder tidigare militär robot-teknik från Saab för att skapa 3 D-modeller av städer och landskap.– Annonser inne i modellerna är ett framtida alternativ. De kan till exempel placeras som fristående skyltar i lämpliga miljöerBesökaren kan gå in i en butik och komma till butikens webbshop.C 3 fick nyligen pris av Svenska kartografisällskapet för 3 D-kartan som finns på Hitta.se– Men vi kommer snart med ännu bättre versioner. Dessutom har vi utvecklat en automatiserad process för gatuvy-bilder och kommer snart att köra ut bilar på gatorna.

Är ni irriterade på att Google redan har börjat i svenska städer?– Nej. Vi kommer att göra det mycket bättre.

Google

Google maps • Suverän, massiv kartinformation över hela världen. Mängder med bra funktioner där man till exempel kan skapa egna reserutter och dela med sig. Dock – vissa bilder dåligt uppdaterade eller svag upplösning, till exempel Göteborg fram till nyligen. Street View • Väldigt häftigt när det kom. Fungerar bra och ger verkligen en känsla av att man är på plats. Men frågan kvarstår: Vad ska det egentligen vara bra för? google earth: • Känns ofta mer framtid än kartor i science fiction-filmer. Att åka bland New Yorks skyskrapor är hisnande. Dessutom: En karta där man faktiskt förstår att jorden är rund. Google latitude • Än så länge inte så användbart. Men, om Googles tjänst för kartpositionering med hjälp av användarnas mobiler slår igenom, kan det bli bra. Håller koll på var du och dina vänner är i världen just nu.

Hitta.se

Karta • Ofta bättre satellitbilder än eniro. Enkla sökfunktioner som man inte förirrar sig i. Plus för alla bilder på de adresser man söker på. gatubild: • Som streetview fast i Sverige. Förvånansvärt snyggt. Kvaliteten i bilderna bättre än städerna som finns hos Google. Men än så länge inte lika mycket information vid sidan. 3 D • Byggd på militärteknik. Snabb, snygg och imponerade. Om den integreras ordentligt med övriga sökfunktioner på sajten är den en vinnare för folk med snabb uppkoppling och hyggliga grafikkort.

Eniro

Karta• Tydlig karta med adresser även på satellitbilderna. Bra integrerat med till exempel tunnelbanehållplatser och information om trafikstörningar. Många sökresultat om letar butiker eller motsvarande.sjökort:• Ambitiös satsning inför årets båtsäsong som redan är uppskattad bland de riktiga entusiasterna. Men den ska  inte användas för navigering  det varnas till och med för det på kartsidorna.utsikt:• Snyggt. Men en väldigt statisk funktion som inte känns särskilt innovativ. Flygbilder som visas snett ovanifrån i stället för rakt ovanifrån.

Övriga

Whatamap:• Tjänst där du tar fram kartbilder som skickas till din mobil. Säkert bra för några år sedan - men med internet i mobilen känns det överflödigt. Dock bra sök för att hitta kartbilder.... kartan.se:• Ted Valentins egna kartimperium med mängder av specifika kartsöktjänster. Gör vad de ska. Kul att surfa in på sushikartan som visar restauranger i närheten.Flickr:• Ingen karttjänst i egentlig mening. Men det är vackert att söka på en adress och se bilder därifrån som användare har laddat upp. En svensk variant av tjänsten är gpsfoto.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro