ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hitta Stockholms bästa brunch

Jonas Cramby · 16 Apr 2016
Uppdaterad 20 Apr 2016
Oaxen Slip på Beckholmsvägen 26.

Oaxen Slip på Beckholmsvägen 26. Foto: Jasmin Storch


Amerikanskt, romantiskt, brittiskt eller klassiskt? Var finns den ultimata brunchen för dig? Metros matkritiker har käkat sig runt bland Stockholms bruncher och utsett de fem bästa.

klar

Artikellänk är kopierad

Oaxen Slip på Beckholmsvägen 26.
Oaxen Slip på Beckholmsvägen 26.Foto: Jasmin Storch
Linje 10 på Hornsbruksgatan 24.
Linje 10 på Hornsbruksgatan 24.Foto: Jasmin Storch
Linje 10 på Hornsbruksgatan 24.
Linje 10 på Hornsbruksgatan 24.Foto: Jasmin Storch
Food village på virkesvägen 3C.
Food village på virkesvägen 3C.Foto: Jasmin Storch
Food village på virkesvägen 3C.
Food village på virkesvägen 3C.Foto: Jasmin Storch
Marie Leveau på Hornsgatan 66.
Marie Leveau på Hornsgatan 66.Foto: Jasmin Storch
Marie Leveau på Hornsgatan 66.
Marie Leveau på Hornsgatan 66.Foto: Jasmin Storch

Oaxen Slip: Lugn och proffsig stämning När det kommer till rent livsnjut och brunchglädje finns det ingen Stockholmskrog som kan mäta sig med Oaxen slip. Här finns varken några vildögda buffémarodörer, varmhållna ihoptrasslade baconklumpar eller gummiaktig pannacotta i fyrkantiga plastglas. I stället är det en lugn proffsig stämning, vacker miljö och maten den perfekta blandningen av kärleksfull, elegant och bakisgoffig. Vi äter en mycket god steamed bun med friterad kyckling, ett roligt scotch egg, en krispig sallad och en underbar liten råbiff. Det krämbakade ägget med lardo och vit sparris är det godaste jag ätit i Stockholm på länge  oavsett tidpunkt på dagen. Åtminstone till desserten kommer in: yoghurtglass med drömmar, sylt och lättvispad grädde. En efterrätt som, som min farmor skulle säga, lägger sig som bomull kring hjärtat.

Öppet: Lördag och Söndag, 12.00–16.00.Pris: 140–165 kronor per rätt.Betyg: 5

Linje 10: Fantastisk Bloody Mary För mig betyder brunch först och främst Bloody marys och mackor. Hornstullsfavoriten Linje 10 verkar också vara inne på samma, förlåt, linje då de varje söndag erbjuder en fantastisk färskpressad Bloody mary och har inte mindre än sju mackor på menyn  från en salmon benedict bagel för hollandaisesåsälskaren till en maxad Bookmaker sandwich royale för den allra mest bakfulle. En matkulturgärning.

Öppet: Söndag, 13.00–16.00.Pris: 55–255 kronor.Betyg: 4

Food village: För barnfamiljen För dig som är sugen på bacon, ägg och friterad potatis, och mycket av det, rekommenderas Nichlas Bergstedt och Gustav Otterbergs nyöppnade krog slash saluhall Food Village i Hammarby sjöstad. Här serveras man en stor, ganska klassisk brunchmeny  fast mer vällagad och på mycket bättre råvaror än den vanliga brunchbuffén. Food village är också särskilt bra för barnfamiljer. Här är inte bara ytorna perfekta att halka omkring i strumplästen på, det serveras även våfflor och de små äter för endast 75 kronor. 

Öppet: Lördag och söndag 11.00–15.00.Pris: 250 kronor för vuxna. 75 för barn. ­huvudrätt).Betyg: 4

Marie Leveau. Dagtidsparty För en totalt motsatt brunchupplevelse från Oaxen Slip rekommenderas Marie Laveaus så kallade late brunch på söndagar. Här är det asfalt, avgaser, drinkar och dagtidsparty som gäller. Gå dit för en burgare, en äggrätt eller chicken and waffles. Drick ett par mimosas och låt sedan eftermiddagen omärkligt glida över till kväll då du flyttar ut till baren för några cocktails. Ramla hem. Perfekt för dig som verkligen vill maximera helgen.

Öppet: Söndag, 13.00–21.00. Pris: 135–175 kronor.Betyg: 4

Greasy spoon.hela dagen, varje dag För dig som, precis som Leslie Knope i Parks and recreation, älskar brunch och frukostmat så mycket att du kan äta det varje dag, hela dagen, finns egentligen bara ett alternativ: Greasy spoon på Tjärhovsgatan. På detta gravt sympatiska fik kan man njuta av hemgjord müsli, eggs benedict eller en full english breakfast vare sig det är lördag brunch eller tisdag eftermiddag. Klassikern är att först lura sig själv att man är hälsosam med den mycket goda avokadomackan  för att sedan slå till på en sticky toffee pudding till påtåren.

Öppet: Måndag till fredag, 8.00–16.00. Lördag och söndag, 09.00–17.00.Pris: 140–165 kronor per rätt.Betyg: 4

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro