ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hittade lapp från kinesisk straffånge i förpackning

Åsa Larsson · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

När den amerikanska familjen skulle öppna sina Halloween-dekorationer fick de en rejäl överraskning. Inuti paketet låg ett brev från den kinesiske straffarbetare som tvingats tillverka krimskramset.

klar

Artikellänk är kopierad

Falun Gong-anhängare i strafflägret Masanjia i nordöstra Kina 2001.
Falun Gong-anhängare i strafflägret Masanjia i nordöstra Kina 2001.Foto: AP Photo/John Leicester

Familjen Keith sätter fortfarande upp prydnaderna på utsidan deras hus i en förort till Portland på den ameirkanska västkusten, skriver CNN.

– Jag känner att jag bör använda dem varje år för jag känner att de behöver ha något slags värde, säger 43-åriga mamma Julie till tv-kanalen.

– Jag tycker synd om människorna som måste utstå tortyr för att göra de här löjliga dekorationerna.

Lappen hittade de i ett förpackning som de köpt på den lokala Kmart-butiken 2011 och på den stod på blandad engelska och kinesiska: 

”Om du ibland köper den här produkten, så skicka vänligen vidare detta brev till World Human Right Organization (OHCHR, FN:s kommissariat för mänskliga rättigheter). Tusentals människor här... kommer att tacka och minnas dig för evigt.”

Brevet fortsatte med gruvliga beskrivningar av livet i det kinesiska arbetslägret Masanjia, där straffångar tvingades arbeta under fruktansvärda förhållanden och där ibland även tortyr förekom.

Familjen visste inte vad de skulle tro. Kanske var brevet en bluff?

Men i år klev en man in på CNN:s Pekingkontor och berättade att han var den som legat bakom lappen. Eller rättare sagt, lapparna, eftersom han med stor försiktighet och plågsam metodiskhet skrivit ett flertal liknande brev och smugglat ner i olika förpackningar.

I CNN:s inslag kallas han för Mr Zhang.

– Jag såg paketen och tänkte att produkterna skulle till engelskspråkiga länder. Jag kände till julfirande, men vi tillverkade skallar och liknande... jag visste verkligen ingenting om Halloween, berättar han.

Mr Zhang sattes i lägret på grund av att han var Falun Gong-utövare, något som betraktas som en ondskefull sekt av de kinesiska myndigheterna. Enligt honom själv greps han före OS i Kina 2008 och har sedan brevet upptäcktes hunnit bli släppt ur fånglägret.

– För folk som aldrig varit där så är det omöjligt att föreställa sig. Det första de gör är att ta ifrån dig ditt människovärde och förnedrar dig.

Myndigheterna i Kina har sedan dess stängt Masanjia-lägret.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro