ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hittarna går rakt in – men Markus har för bråttom

Anneli Wikström · 13 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Att läsa en annans dagbok är dubbelt. Man både vill och vill inte veta att också andra har den där hybrisen, det där självföraktet, den där pinsamma hemligheten och den där insikten jag trodde att jag var ensam om.

Det är svårt att ducka för Krunegårds texter oavsett om de som i "Lev som en gris" backas av ett mörkare indieskrammel eller som i ”Prinsen” av ett sammelsurium som skulle passa allt från Kiss till filmen "G". De går rakt in.

Men han skriver och skriver och skriver, och medan musiken på "Lev som en gris” är följsam känns det på "Prinsen" som att den lever sitt eget liv vid sidan av hans behov att berätta. Krunegård sjunger att han har fel på hjärnan. Jag tror att han bara har för bråttom.

Rösten lyfter allt

Det går inte riktigt att komma undan den där rösten. Man kan tänka ”den där låten vore egentligen inget särskilt om någon annan sjöng” men ändå tvingas kapitulera. För det är inget vanligt med det där instrumentet Dunger alltid bär med sig. Inte när det tveklöst lyfter en trivial poplåt till nya dimensioner.

En skiva som växer

På dubbelplattan "Embryonic" är det The Flaming Lips mer experimentella sida som kommer till liv. Istället för glada popdängor serveras repetitiv och dyster krautrock som får "Yeah yeah yeah song" att kännas väldigt avlägsen. Jag misstänker att "Embryonic" kommer att växa ytterligare med tiden.

Trygg vispop

Melissa Horns vispop är perfekt för nattradion. Över ett lågmält komp sjunger hon sina dagboksanteckningar med försiktig röst som aldrig blir särskilt känslosam.

Här finns inga text-rader som bränner till eller oväntade ackordsföljder som stör. Det är tämligen ospännande, men välbekant och tryggt.

Omodernt, Shakira

Omslaget till Shakiras nya platta ger omoderna vibbar. Och innehållet håller ärligt talat inte mycket högre klass. "Spy" där Wyclef Jean är med på ett hörn och "Mon Amour" är de enda låtarna som sticker ut på ett positivt sätt.

De är så bra att de räddar den colombianska popstjärnan från att få en etta.  anneli wikström

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro