ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hiv-smittade Daniel, 25: "Alla har en skyldighet att söka kunskap"

Erik Paulsson Rönnbäck · 30 Nov 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
"Jag tycker att alla har en skyldighet att söka kunskap", säger Daniel Rahm.

"Jag tycker att alla har en skyldighet att söka kunskap", säger Daniel Rahm. Foto: Christine Olsson/TT


Hiv-smittade Daniel, 25, är ständigt beredd på att människor kan vända honom ryggen av rädsla för att själva få viruset – trots att han inte riskerar att smitta någon. "Jag hade själv fördomar innan diagnosen", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Rahm, 25, i Stockholm, kan aldrig förutse hur dejterna eller vänskapsrelationerna kommer att utvecklas när han berättar om hiv-infektionen som finns i kroppen sedan två år tillbaka.

►LÄS MER: Många döljer "ofarlig" hiv-infektion

Ibland måste han ännu en gång förklara hur bromsmedicinerna hindrar viruset från att spridas till andra människor eller utvecklas till den dödliga sjukdomen aids, ibland känner de redan till att en hiv-smittad person kan leva lika länge som alla andra.

– En del blir chockade precis i början och kommer sedan tillbaka, en del säger att jag är en stark person som berättar om det, men att de inte klarar av att fortsätta träffa mig, och en del är väldigt pålästa och tycker inte att det är ett problem, säger han.

I dag, på internationella aidsdagen, kulminerar Folkhälsomyndighetens kampanj mot missuppfattningar och fördomar om hiv. Daniel Rahm, som jobbar på organisationen Noaks arks testmottagning och föreläser om hiv, tror att en förklaring till den ojämna kunskapsnivån är hopkoket av färsk och gammal information om hiv och aids som finns tillgänglig på internet.

– Jag tycker att alla har en skyldighet att söka kunskap, men det är ett jätteproblem att det saknas ett filter som rensar bort det gamla. Varför ska man tro på det jag säger och inte det som sades tidigare? Jag levde själv med väldigt många fördomar innan jag fick min diagnos, det var därför det var så svårt för mig att acceptera att jag hade smittats.

LÄS MER: Hiv-positiva Tom, 28, ratades på dejtingapp – här är hans svar

Fyra av tio har dålig koll

Svenskarna vet för lite om hur det är att leva med hiv, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Exempelvis, säger han, tror nästan fyra av tio svenskar att dagens hiv-patienter är lika smittsamma som förut.

Detta trots att dagens bromsmediciner gör att virusmängderna i blodet (eller sädesvätskan) knappt är mätbara. Smittsamheten är alltså – i praktiken – nästan lika med noll. Förutsatt att personen ifråga har en välinställd medicinering, något 95 procent av Sveriges hivsmittade har.

Och där okunskapen frodas slår fördomar lätt rot, något som har resulterat i ett plågsamt utanförskap för tusentals svenskar. De vågar inte berätta.

– För väldigt många är detta utanförskap långt värre än infektionen i sig, säger Johan Carlson.

TT

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro