ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hivman döms mot sitt nekande: Jag sov”

Evelina Olsson · 28 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013

Skåningen smittade sin älskare med hiv. Nu döms han vid Lunds tingsrätt för vållande till sjukdom och till att betala ett skadestånd på drygt 600 000 kronor till offret.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Den dömde erkänner att han smittat men menar också att offret är medskyldig då denne ska ha tagit initiativ till sex, utan att ha ställt någon fråga om den nu dömdes hälsotillstånd. Skåningen menar också att offret utfört delar av sexakten under tiden han själv låg och sov.

- Eftersom jag sov kunde jag inte hindra de sexuella aktiviteterna som N.N ägnade sig åt, säger mannen i förhör.

Offret menar i sin tur att sexet börjat på ett ömsesidigt sätt och att båda parterna varit lika aktiva. Tingsrätten anser att det saknas skäl till att tro att offret velat oriktigt beskylla skåningen. Rätten anser istället att den nu dömdes berättelse ”bär tecken på att han vill undvika att i detalj redogöra för sin del i händelseförloppet”.

Smittan uppdagades när offret drygt en vecka efter mötet insjuknade i influensaliknande symptom.

Lunds tingsrätt anser att skåningen inte ska dömas för grov misshandel då det inte finns något som tyder på att han varit likgiltig inför risken att föra över sin smitta. Rätten pekar bland annat på att det sexuella umgänget varit av den typen som innebär en lägre smittorisk samt att mannen fått besked om att han hade låga virusnivåer. Det har heller inte handlat om upprepade sexuella kontakter där han utsatt fler personer för smitta.

”Sammantaget anser tingsrätten att det inte finns något som tyder på att N.N varit likgiltig inför risken att smittan skulle överföras till målsäganden utan snarare att han har handlat i förlitan på att det inte skulle ske.”, skriver rätten i sin dom.

Han har däremot utsatt sitt offer för ett medvetet risktagande och ska därför dömas för grovt vållande till sjukdom.  

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro