ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hivsmitta ökar med 30 procent under 2007

Petter Sundsten · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet rapporterade hivsmittade har exploderat.Preliminära siffror för 2007 visar en ökning på runt 30 procent.– Så många har de aldrig varit. Det är både oroväckande och allvarligt, säger professor Jan Albert på Smittskyddsinstutet.

Hiv blir allt vanligare i Sverige. I går gick schlagerstjärnan Andreas Lundstedt ut och sa att han har hiv. – Det är fler som tar en risk att bli smittad. Dessutom upptäcker vi allt fler blir smittade av hiv i Sverige, säger Jan Albert.

Årets siffror från Smittskyddsinstutet är dyster läsning. Antalet smittade i Sverige har ökat bland alla grupper. Sedan några tillbaka är det vanligast att hivsmittan överförs mellan heterosexuella. Tidigare har sex mellan män varit vanligast. Totalt räknar Jan Albert med att cirka 500 personer har upptäckts vara hivsmittade i år, vilket är det högsta antalet någonsin i Sverige. Förra året var motsvarande siffra 390 stycken.

Internationellt sett ligger Sverige på en låg nivå, men tendensen till ökning oroar Jan Albert. – Jag hoppas att åtgärderna från myndigheter och frivilligorganisationer kommer att få effekt.

Dessutom har svenskarna allt oftare oskyddat sex. Enligt en internationell undersökning som Metro gjort oroar vi oss betydligt mindre för att smittas med hiv än invånarna i många andra länder.

Totalt sett finns det i dag runt 4300 personer som lever med hiv i Sverige. Men den riktiga siffran är förmodligen högre. – Cirka 500 personer kan ha smittan utan att veta om det, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro