ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjälp mig hitta idolerna!

metro · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

IDOLJAKT. Nu drar det igång, Idol 2008–09. Nej, nu pratar jag inte om det ”Idol” som halva Sveriges befolkning hänger sig åt på tv, utan mitt Idol, Sveriges ICT-Idol 2008–09.

Alla förståsigpåare som uttalar sig om att IT-branschen är i kris är eniga om en sak, vi behöver förebilder. Jag instämmer. Jag går så långt som att säga att vi behöver idoler. Och hur jag än försöker så kan jag inte dra mig till minnes att en enda av förståsigpåarna föreslagit några personer som skulle passa. Misstänker att det är lite osvenskt och icke-pc att vara så personlig.Jag kommer ihåg när vi hade ett gäng personer i Sverige som florerade i media och uttalade sig vitt och brett om både det ena och det andra. Ibland var det bra och ibland var det dåligt. De fick politiker att tramsa till det och klä sig i fleece-tjöjor. De retade gallfeber på vissa och hejades på av andra. Följden blev att det diskuterades och debatterades i både tidningar och tv. Om jag inte missminner mig så var det inte bara negativ gnäll, utan även en del förslag och kontroversiella påståenden . (Vem kommer inte ihåg diskussionen om priset på bredband?) Mycket handlade förstås om att marknadsföra sin person i media, men ändå.

Jag saknar mediala ICT-personer. Och jag saknar ICT-frågorna på den aktuella agendan. När varken politiker, ledarskribenter, journalister, branschen själv visar tecken på att vilja diskutera, vad gör vi? Vi gör som en del andra branscher – vi identifierar några idol-ämnen och exponerar dem och deras frågor i media. Riktiga ICT-människor, gärna verbala, intressanta, men inte bara mediatända ”wannabees”. För ett tag sedan föreläste jag på en konferens i Helsingfors. InformNorden. Kollektivtrafiken och transportindustrin i Norden samlades under två dagar för att utbyta idéer och lära sig av varandra. Det var en av de bästa konferenserna jag varit på. Proffsiga talare (de andra alltså), bra arrangemang, intressanta ämnen. Men det som slog mig främst var den hängivenhet med vilken alla dessa personer försöker lösa vår kollektivtrafik. Jag är först och främst cyklist, men en och annan kollektiv-resa slinker med. Det är förbaskat lätt att ondgöra sig över bussar, tåg och tunnelbana, men nästa gång jag ilsknar till ska jag tänka på idolerna från Helsingfors. Mina hjältar och mitt första bidrag!

Hjälp mig identifiera fler idoler. Mejla mig namn och en kort motivering. Jag lovar att presentera dem på något sätt framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro