ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjälparbetaren Joel, 41: De här barnen har fått sin barndom förstörd

Åsa Larsson · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Joel Andersson arbetar med att koordinera hjälpsändningar för FN:s räkning och andra hjälporganisationer inne i Syrien.

Joel Andersson arbetar med att koordinera hjälpsändningar för FN:s räkning och andra hjälporganisationer inne i Syrien. Foto: Montage/UNHCR


De senaste två månaderna har hjälpkonvojerna i Syrien kunnat nå allt fler svårnådda platser. "Det svåraste är att se barn lida", säger hjälparbetaren Joel Andersson, 41.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Anderssons område är all annan nödutrustning än mat och mediciner.
Joel Anderssons område är all annan nödutrustning än mat och mediciner.Foto: UNHCR

I belägrade städer är lidandet stort – i januari gick den syriska regeringen med på att släppa fram mattransporter till staden Madaya. "Det är hjärtskärande att se så många hungrande människor. Situationen är fruktansvärd", skrev en FN-arbetare.

Joel Andersson jobbar för UNHCR med att koordinera FN:s hjälpsändningar och har varit på plats i Syrien i snart ett år.

– Man ser sina egna barns ansikten i alla de barn som fryser, inte har mat för dagen och har fått hela sin barndom förstörd, säger han.►LÄS MER: SOS: Barnen i Madaya måste evakueras Det knepigaste är att komma fram med hjälpsändningarna. Varje stridande grupp som finns i området måste man förhandla med först, men när alla tillstånd slutligen är klara kan hjälpkonvojen rulla iväg.

– Det kan vara 30-40 lastbilar. Vi har en genomgång av säkerhetsutrustningen, tittar på rutten vi ska ta och beger oss iväg tidigt på morgonen.

Sedan följer det tålamodsprövande arbetet att ta sig igenom alla vägspärrar.

– När vi kommer fram så har det ofta blivit mörkt.

På plats tar lokala hjälporganisationer vid och delar ut förnödenheterna. Konvojen återvänder ofta hem i småtimmarna.►LÄS MER: Nisreen, 36, från Syrien: Jag vill åka hem, men allt är förstört Förutom kölden under vintern, hunger och brist på förnödenheter så har människorna i Syrien problem att starta om på nytt dit de flyr. Ett problem är att en del har exempelvis inte fått med sig dokumentation som betyg, pass eller födelsebevis.

– Det kan vara svårt att få barnen i skolan och om exempelvis maken dör och kvinnan inte har giftermålsbevis kan hon få svårare att få hjälp, berättar Joel Andersson.

Det finns kring 6,5 miljoner flyktingar inom landets gränser – de flesta lever inte i flyktingläger utan bor hos släktingar.

I Sverige finns det de som oroar sig för att vi tar emot för många flyktingar – hur ser du på det?

– Det har blivit mycket hårdare klimat och det tycker jag är beklagligt. När Reinfeldt sa det där med öppna hjärtan och vi hjälpte alla flyktingar så gick jag med rak rygg och var stolt över att vara svensk. Och när jag träffar folk här så säger alla att Sverige är syriernas vän – det gör mig väldigt stolt.  ►LÄS MER: Mörk framtid för i Syrien – fred och demokrati långt borta Han tycker att Sverige självklart ska hjälpa flyktingar.

– Jag har svårt att se hur man kan vara i Sverige, ett välutvecklat och rikt land där vi har det hur bra som helst, och ge upp de idealen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro