ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjälteäventyr som aldrig blir för maxat

Elin Larsson · 1 Nov 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013
Hjälteäventyr som aldrig blir för maxat Chris Hemswoth spelar en mogen och ansvarsfull asagud den här gången.

Hjälteäventyr som aldrig blir för maxat Chris Hemswoth spelar en mogen och ansvarsfull asagud den här gången. Foto: All Over Press


RECENSION: Marvels mest gudomliga hjältes nya äventyr saknar förre regissören Kenneth Branaghs känsla för humor. Men Thor – The dark world” blir ändå alldeles lagom flippad superhjälteaction.

klar

Artikellänk är kopierad

Kenneth Branaghs film om Marvel-hjälten Thor, den av Avengers-hjältarna som är mest köttberg och minst hjärna, var en charmigt ostig historia där samspelet mellan en oväntat rolig Chris Hemsworth och Natalie Portmans smarta vetenskapskvinna fungerade överraskande bra.

Lika viktig för ”Thor” var Tom Hiddlestons sluga och makttörstande Loke, Thors halvbror, som injicerade välbehövlig svärta och smärta i kitsch-festen. I uppföljaren ”Thor – The dark world” är Loke åter placerad bakom lås och bom (minns glasburen i ”The Avengers”). Som tur är för filmen blir han inte långvarig där, utan hamnar mitt i stridens hetta tillsammans med Thor som med outtröttlig energi ska beskydda en massa världar från otäckheter.

Hiddleston får de bästa replikerna, och spelar Loke mer nyanserat än tidigare. Men Alan Taylor (regi) saknar Branaghs känsla för subtil humor och förmåga att gjuta liv i de shakespearianskt anstrukna familjeangelägenheterna i Asgård. Hemsworth har inte lika kul när han får spela mogen, ansvarsfull asagud i stället för arg kluns med attitydproblem. Lika ledsamt är det att Portmans Jane Foster här förvandlas till en långt mer passiv bisittare än i ”Thor”.

Ändå gillar jag det här, kanske för att ”Thor”-filmerna fungerar som välbehövlig comic relief till hela Disney/Marvels gigantiska superhjältefilm-franchise. Orkar man inte med de smått pretentiösa anslag som utmärker filmerna om de andra Avengers-hjältarna kan man alltid vända sig till Thors utflippade världar. Guldstäder, regnbågsbroar, parallella världar som bildar mystiska portaler, ett flytande massförstörelsevapen (?), uråldriga svartalver med avancerad rymdteknologi – hemma hos Thor känns ingenting för maxat. Det är bara att ta fram popcornen.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro