ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjälten ska kunna rädda världen

Metro Stockholm pontus hammarlund · 6 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hjälten ska kunna rädda världen Emmas favoritactionhjältar: Vad är en actionfilm egentligen?

­ För mig är definitionen på en actionfilm en film där action är viktigast, inte relationer och sådant. Explosioner och annat spelar huvudrollen, även om de ofta blir bättre om man får in andra ingredienser också.

Orden är actionfantasten och filmkritikern Emma Gray Munthes ­ från SVT:s "Filmkrönikan". "Mission: Impossible III" är ett lyckat exempel, tycker hon. ­ Jag var helt salig efteråt. Jag hade inga förväntningar efter tvåan, för den var horribelt dålig ­ hemsk. Men den nya var otroligt tajt, det var action nonstop. Varje film inom genren kräver sin hjälte. Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Sigourney Weaver är exempel på skådespelare som frälst actionfantaster genom åren. ­En actionhjälte är ofta en stjärna som kan ge illusionen av att han eller hon kan rädda världen. Ethan Hunt i "Mission: Impossible III" är en klockren actionhjälte, har koll på allt möjligt, inte bara muskler utan hjärna också, säger Emma Gray Munthe. Är det skillnad på manliga och kvinnliga actionhjältar?

­ Tjejerna har väl ofta lite tajtare kläder på sig. Men nu när det har varit mycket superhjälte- och serietidningsfilmatiseringar har ju både tjejerna och killarna trikåer, så ...

Varför görs det ofta en mängd uppföljare inom genren?

­ Action går bra på bio. Och allt som går bra på bio får uppföljare eftersom det finns pengar att tjäna.

Vad ser du fram emot för actionfilmer framöver?

­ Jag ser fram emot "X-men 3" som fan. Jag börjar gråta varje gång jag tittar på trailern. Jag känner att jag har lite för höga förväntningar och kommer garanterat att bli besviken.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Stockholm pontus hammarlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro