ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjälten Wheatley, 4, donerar blod till andra hundar

Simon Krona · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017

Hunden Wheatley räddar liv – men kanske inte på sättet du tror. Han är blodgivare och hjälper andra hundar som drabbats av blodsjukdomar eller större blödningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Wheatley ligger på britsen och väntar tålmodigt på att djursköterskorna ska bli klara med blodtappningen. Husse Johan Lundblad håller om hans huvud och klappar.

– Det är en fantastisk känsla att veta att han kanske räddar en annan hunds liv. Det är väl lite som blodgivning hos människor: Är man villig att ta emot blod från en annan hund så kanske man kan vara beredd att ge också, säger han.

Processen är över på några minuter. Resultatet: En påse på knappt en halvliter blod som senare kan användas för att rädda andra hundars liv.

Wheatley är en av de runt 30 hundar som regelbundet ger blod på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Varje år får 50-70 hundar ta emot donatorernas blod på samma djursjukhus.

– Det räddar faktiskt vissa av våra patienter. Vi hade inte kunnat bedriva den här typen av intensivvård utan våra blodprodukter, säger Kristoffer Dreimanis, veterinär med ansvar för blodbanken.

Varje år får 50-70 hundar ta emot donatorernas blod på djursjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro